PRAVNI EKSPERT

Kasim Trnka: Potvrđena odgovornost vlasti Srbije za ratne događaje u BiH

Za organizaciju, poticanje i učešće u zločinima dobiti samo 12 godina, to je zaista ispod svakog osjećaja odgovornosti prema takvim događajima, kazao je

Kasim Trnka. Arhiv

Al. B.

30.6.2021

Presuda Stanišiću i Simatoviću nije odgovarajuća događajima koji su navedeni u optužnici, niti funkcijama koje je ovaj dvojac imao u režimu Slobodana Miloševića, kaže za “Avaz” prof. dr Kasim Trnka. On očekuje žalbu Tužilaštva i jasniju situaciju nakon objavljivanja kompletnog sadržaja prvostepene, te izricanja konačne presude u ovom predmetu.

- Za organizaciju, poticanje i učešće u zločinima, kao što je onaj sa “Škorpionima”, dobiti samo 12 godina, to je zaista ispod svakog osjećaja odgovornosti prema takvim događajima. S druge strane, presuda je utoliko značajnija zbog toga što je potvrdila postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je išao od Slobodana Miloševića i srbijanske vlasti, preko RS u BiH do ovih SAO Krajina u Hrvatskoj. Istina, taj UZP je utvrđivan i u nekim drugim presudama, pa i nije neka novost, ali bilo bi dobro da sačekamo konačnu presudu i vidimo koliko su detaljno obrazložili taj princip UZP-a i kako su to utvrdili da oni nisu dijelili ciljeve tog UZP-a. Vrlo je čudno da osobe koje obavljaju tu najosjetljiviju funkciju u sistemu, kao što je obavještajna služba, nisu dijelili ideje svojih vođa. Ipak, ovo je dovoljan indikator da je potvrđena odgovornost vlasti Srbije i bivše SRJ za ratne događaje u BiH – kaže profesor Trnka.

Na pitanje je li vrijeme da BiH angažira pravni tim, koji bi analizirao ovu ali i ranije presude Haškog tribunala, te odlučio o mogućim daljnjim koracima ka sankciniranju odgovornosti Srbije i eventualnom obeštećenju žrtava, Trnka odgovara da je potrebno da se to radi u institucijama.

 – To je potrebno u institucije staviti. Postoji Institut za istraživanje ratnih zločina i ja mislim da je to pravo mjesto da se temeljito dokumentuje ta čitava priča i da se onda, ako se nađe dovoljno osnova, motivišu i državni organi da formiraju takve timove – pojašnjava profesor Kasim Trnka.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.