SJEDNICA SKUPŠTINE KS

Ministrica Melika Husić-Mehmedović zvanično podnijela ostavku

Ranije najavila ostavku na mjestu ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, ukoliko Nacrt zakona o visokom obrazovanju ne dobije podršku

Melika Husić-Mehmedović. Arhiv

Piše: L. Memčić

8.7.2021

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović zvanično je podnijela ostavku na današnjoj 39. radnoj sjednici Skupštine KS.

Razlog tome je Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS koji je izazvao negativne reakcije akademske zajednice i studenata. 

Ona je ranije najavila ostavku, ukoliko ne dobije podršku oko usvajanja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju.

U obrazloženju ostavke, rekla je da će, na inicijativu zastupnika, prihvatiti odgovornost i dati neopozivu ostavku koju je jutros najavila premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti. 

Drago mi je da se studenti bore za svoja prava. Nisam bila član komisije koja je učestvovala u donošenju nacrta. Tokom prethodnih nekoliko sjednica zapanjila me je količina neznanja i neprofesionalnosti, nekolegijalnosti - rekla je Mehmedović.

Dodala je da je netransparentan rad Komisije netačna informacija, jer je Komisiju imenovala Vlada.

- Akademska zajednica za akademsku zajednicu. Ovo je prvi put da je akademska zajednica dobila pravo da napiše zakon, ne za sebe, nego za društvo. Šta je to čime se uz ogromne nabore, beskrajne diskusije čime smo se rukovodili. Ja se neću zadržavati na svakom pojedinačnom rješenju, kada bude vrijeme spreman sam ići u svaki stav. Prva stvar koju smo usvojili prilikom usvajanja poslovnika bilo je da stavimo visokoškolski i naučni proces u fokus, umjesto na institucije - dodala je Mehmedović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.