BIRAJU ISTO MJESTO

Tradicija duga 16 godina: Na kući Ševke Karića ponovo se izlegle bijele rode

Prije polijetanja, klepetan i ženka dva dana najavljuju odlazak, klepećući krilima oko kuće i jedno jutro gnijezdo osvane prazno

Mlade bijele rode, zajedno sa roditeljima u avgustu će odletjeti na novo staište, a na jesen lete u Afriku. H. Čalić

Piše: H. Čalić

12.7.2021

Šesnaesta je godina, otkako par bijelih roda, dolijeće na krov kuće Ševke Karića u Orahovici Donjoj, kod Gračanice. Tu, na jednom, uvijek istom, odžaku sviju gnijezdo, pa izlegu bar dvoje mladih. Tako je bilo i ove godine. Prvo stigne mužjak, kojeg su mještani nazvali kleptan, jer svoj dolazak najavljuje klepećući krilima i počne savijati gnijezdo.

Za nekoliko dana stigne i ženka i gnijezdo bude gotovo za desetak dana. Nakon što se izlegu mladi, obično dvoje, o njima se podjednako brinu i mužjak i ženka. Orahovičani pričaju da se rode hrane ponajviše zahvaljujuči rijeci Spreči iz koje donose ribe, žabe, zmije. Mladi su već odrasli, pa je gnijezdo postalo tijesno za roditelje i mlade. Zbog toga brižni roditelji, dane i noći provode na krovu, a mladi u gnijezdu.

 U avgustu će rode na novo stanište, niko ne zna gdje će nastaviti svoje obitavanje, vjerovatno negdje pored močvare. Prije polijetanja, klepetan i ženka dva dana najavljuju odlazak, klepećući krilima oko kuće i jedno jutro gnijezdo osvane prazno. Mještani kažu da je to znak, da dolazi kraj ljetu. Rode će zimu prezimiti negdje u Africi do koje će morati preletjeti nekoliko hiljada kilometara.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.