JASNA PORUKA

Borelj: U EU nema mjesta za one koji negiraju genocid

Fokus u BiH treba biti na prijeko potrebnim reformama, rekao je Borelj

D. H. / H. J. I.

Borelj: Genocid u Srebrenici je jedna od najmračnijih tačaka moderne historije Evrope

Foto: Screenshot


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine koja učestvuje danas u Briselu na 4. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Bosna i Hercegovina. Predsjedavajući se sastao s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku Džozepom Boreljom (Josep Borrell).

Fokus na reformama

Na konferenciji za medije, Borelj je rekao da BiH mora ubrzati proces provođenja reformi.

- Neophodna je reforma provedbe zakona, potrebne su ozbiljnije reforme, da se ispoštuju uslovi članstva, poput implementiranja odluke Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Borelj.

Izjavio je da je genocid u Srebrenici velika mrlja na savjesti onih koji su ga počinili i koji ga nisu spriječili, te da u Evropskoj uniji nema mjesta za one koji negiraju genocid.

- Prije samo dva dana smo odali počast preminulima povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici. To nas još podsjeća na potrebu za pomirenjem u BiH ali i regiji. Genocid u Srebrenici je jedna od najmračnijih tačaka moderne historije Evrope. Onima koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince, nema mjesta u Evropskoj uniji - poručio je Borelj.

Digitalna i zelena transformacija

Borelj je pozvao vlasti BiH da svoje odluke usklade sa zahtjevima Evropske unije.

- Trenutna stopa usklađivanja nije u skladu s aspiracijama da se postane članica Evropske unija. Važno je  da BiH nastavi svoju perspektivu kao nezavisna, suverena zemlja - dodao je on.

Visoki predstavnik EU je naglasio da Evropska unija snažno podržava BiH.

- Fokus treba biti na prijeko potrebnim reformama, oporavku ekonomije od pandemije koronavirusa, podršci poslovnoj zajednici te ubrzavanju digitalne i zelene transformacije - rekao je Borelj.

Više o temi Joseph Borell

NA VRH

Podijeli članak na