BUGOJNO

Prošlo je 28 godina od zločina u Vrbanji: Zločinci moraju odgovarati

Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina

Piše: A. Mandžić

18.7.2021

Obilježena tužna godišnjica. A. Mandžić

U bugojanskom naselju Vrbanja danas je održana završnica višednevne manifestacije „Šehidima dova, živima opomena“, kojom je obilježena dvadesetosma godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila ovog, te naselja Vrpeć i Crniče.

Pobijeni su od strane pripadnika HVO u periodu od 17. do 28. jula 1993. Žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina. Brojne delegacije položile su cvijeće i proučile Fatihu ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja u centru grada i ispred šehidskog spomen obilježja u Vrbanji.

Teške sudbine

Prema riječima potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović, Bošnjaci nemaju pravo šutiti, moraju pričati i obilježavati teške dane, poštovati žrtvu i prošlost, jer ih na to obavezuju nevine žrtve, šehidi.

- Istina je da se i pored svih zločina, stravičnih i teških sudbina, kod Bošnjaka nije razvila mržnja, niti potreba za revanšom. U našem narodu je ostaolo dostojanstvo i ponos. Dostojanstveno nosimo svoj bol sa žrtvama , ali sa ponosom nosimo i istinu o našoj pobjedi , a naša pobjeda je što smo danas ovdje, naša pobjeda je naša država , naš opstanak i ostanak na ovim prostorima . Mi smo okrenuti ka budućnosti i želimo graditi mir. Mi imamo obavezu da čuvamo svoju državu , da gradimo bolje i prespektivnije društvo za sljedeće generacije bez obzira kojem narodu pripadaju . Pružili smo ruku svima onima koji žele da grade BiH, ali na bazi istine , koja se mora poštovati. Moraju se poštovati žrtve bez obzira kojem narodu pripadaju – poručila je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić je govoreći o značaju obilježavanja stradanja Bošnjaka Vrbanje, Crniča i Vrpeći naglasio kako je uprkos dubokoj boli za nastradalima iz Vrbanje otišla poruka mira, a da se borba za istinu i pravdu i dalje nastavlja.

Istina i pravda

- Mi nećemo odustati da istina i pravda dovedu zločince pred lice pravde, da odgovaraju za ono što su uradili u našoj Vrbanji, za ono što su uradili našoj djeci. Ako to zaboravimo, desit će nam se ponovo i Vrbanja i Foča i Srebrenica. Zato, zločinci moraju dogovarati , a mi moramo našoj djeci kroz istorijske časove i na druge načine govoriti o onome što se desilo u Vrbanji. Ako mi to ne učinimo uskoro neće imati ko drugi to činiti, a radi se o izuzetno važnoj aktivnosti – poručio je bugojanski načelčnik Hasan Ajkunić.

Manifestacija je okončana obilaskom šehitluka na mjesnom mezarju, gdje je proučena dova i Fatiha šehidima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.