AVAZ SAZNAJE

Afera "Diploma": Inspektori MUP-a KS ponovo izuzimaju dokumentaciju iz OSA-e

Radi se o postupanjima u aferi "Diploma" zbog koje je prije dvije sedmice bio hapšen Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e

OSA: Postupaju po naredbi Suda BiH. Avaz

Piše: M. Aščić

23.7.2021

Pripadnici Ministrarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) počeli su jutros po naredbi Suda Bosne i Hercegovine s izuzimanjem određene dokumentacije iz prostorija Obavještajno-sigurnosne agencije OSA, saznaje "Avaz".

Radi se o postupanjima u aferi "Diploma" zbog koje je prije dvije sedmice bio hapšen Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e ali mu Sud umjesto prijedloga Tužilaštva BiH za pritvorom odredio mjere zabrane.

Pripadnici MUP-a KS prije mjesec su po naredbi Suda BiH izuzeli i personalni dosije Mehmedagića sa svim podacima o visokom obrazovanju. No tada nije nađena diploma Američkog univerziteta u BiH koju je Osmica predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e.


Policija ranije izuzela personalni dosije. Avaz

Saznajemo da se ovoga puta sudska naredba odnosi na određene pravilnike o radu, liste radnih mjesta, sigurnosne provjere, izvještaje i korespodencija s Vijećem ministara.

Inspektore zanima kako je Mehmedagić stopirao odlazak u penziju, iako je ispunio sve zakonske uslove.

Sumnja se da je služba za Mehmedagića 1.janura 2018.godine poslala zahtjev u kojem se navodi da se ne priznaje beneficirani radni staž. No, po zakonu ne može se odustati od beneficiranog radnog staža.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Istragom su obuhvaćeni i Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta BiH, koji je bio također hapšen, a u pritvoru je proveo mjesec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.