ANALIZA ISTINOMJERA

Bakir Izetbegović opet uhvaćen u laži: Plaća u BiH nije 40 posto viša od plaće u Sjevernoj Makedoniji

Razlika u plaćama u Sjevernoj Makedoniji i BiH, odnosno FBiH, iznosi tek oko 7,7 posto

Izetbegović: Iznio netačnu tvrdnju. Avaz

E. H. / Istinomjer.ba

30.7.2021

Tokom intervjua koji je dao za N1 televiziju, lider SDA Bakir Izetbegović je komentarišući inicijativu "mini Šengen", iznio i jednu netačnu tvrdnju u pogledu visine prosječnih plaća u Sjevernoj Makedoniji, navodi Istinomjer.ba.

Izetbegović je tako u jednoj tvrdnji rekao da su plaće u FBiH i BiH za 40 posto veće nego u toj zemlji.


Mini Šengen

- Plata u Bosni i Hercegovini prosječna je 40 posto visočija nego u Makedoniji. Mislim ja njima čestitam što su napravili rješenje sa Sjevernom Makedonijom i krenuli ka Evropskoj uniji, valjda će u nju jednog dana doći jeli i što se dogovaraju tako, sve je to lijepo. Plata u Federaciji je 40% visočija nego tamo - kazao je Izetbegović.

Kako piše Istinomjer, prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku Sjeverne Makedonije, objavljenim 20. jula, prosječna neto plaća u ovoj zemlji u maju ove godine iznosila je 28.721 denar, odnosno 911.73 KM.


Podaci Agencije za statistiku BiH

Sa druge strane prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata u BiH u maju ove godine je iznosila 981 KM, dok je u FBiH prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u istom mjesecu iznosila 982 KM.

Procentualno, razlika u plaćama u Sjevernoj Makedoniji i BiH, odnosno FBiH, iznosi tek oko 7,7 posto, te će Istinomjer tvrdnju Bakira Izetbegovića da ta razlika iznosi čak 40 posto, ocijeniti kao neistinitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.