UNIŠTIO IM ŽIVOTE

Pero Konj i još jedan policajac Mariji Benković vezali oči, odvezli je u nepoznati stan u Orašju i silovali: Evo šta ona kaže o njegovoj smrti

Silovali Mariu, ostala trudna, a nakon prekida neželjene trudnoće više nije mogla imati djecu

E. Trako

Bračni par Benković

Foto: Arhiv


Bračni par Maria Tunde Benković i Marko Benković skoro 30 godina su čekali na pravdu - hapšenje i procesuiranje Pere Vincetića zvanog Pero Konj. On je čovjek koji im je uništio živote. 

I tamam kada se to konačno dogodilo, županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u Hrvatskoj je uhapsilo Vincetića, 11 dana nakon te vijesti stiže druga, šokantna - preminuo je Pero Konj. 

Trideset godina čekali pravdu

Marko i Maria iz svog doma iz Mađarske su se javili za portal "Avaza".

- I mi smo tek dobili tu infromaciju - govore skoro uglas Maria i Marko za "Avaz".

Maria Tunde Beković, koja je porijekom Mađarica, godinama je medijima pričala svoju zlu sudbinu. U Orašje doselila 1987. nakon udaje za Hrvata, Marka Benkovića. Par je u Orašju do rata imao restoran Čarli koji su nastavili voditi i u ratu. Marko se pridružio HVO-u ali ni to mu nije pomoglo da izbjegne loše namjere Pere Konja.

- Mi skoro trideset godina čekamo na zadovoljenje pravde. Da konačno Konj odgovara što je načinio nama i drugim ljudima. I kada su ga uhapsili, smirili smo se, da živi dočekamo pravdu na ovom svijetu. I eto danas su nam javili da je umro - govori Maria Benković.

  • Pero Vincetić: Teretili ga za najgora zlodjela

    Pero Vincetić: Teretili ga za najgora zlodjela

    Foto: Avaz


Njen suprug Marko je bio oštriji.

- To je jedan grmalj čovjek. Ali eto i njemu je vrijeme dohakalo. Bio je baš krupan čovjek. Ali sila bogu nije mila. Umro je, volio bih da mu se sudilo. Ipak je umro u zatvoru - kaže Marko na kraju.

Inače, Marko Vidović, koji se tada zvao Pero Vincetić, i jedan od njegovih policajaca najprije su odveli Marka, a zatim se isti dan vratili po Mariu, vezali joj oči i odvezli je nepoznati stan u Orašju, silovali, te uz prijetnju oružjem prisilili je da ima preda sav novac i dragocjenosti koje su suprug i ona imali.

Nije mogla imati djecu

Nakon toga Vidović je preko Hrvatske odvezao na mađarsku granicu, izbacio je iz auta i zaprijetio joj da se više nikad ne vraća natrag, te da pronađe novog muža jer će joj dotadašnji "plivati Savom". Nedugo zatim saznala je da je tokom silovanja zatrudnjela, a nakon prekida neželjene trudnoće više nije mogla imati djecu.

Županijsko državno odvjetništvo Vidovića je teretilo za ratni zločin nad parom Benković, ali i još osamdesetak drugih srpskih vojnih zarobljenika i civila, tj. da je u razdoblju od maja 1992. do juna 1993. kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije HVO-a u Orašju, sam ili s podređenim pripadnicima HVO-a, nezakonito zatvarao, mučio fizički i psihički, a 23 zarobljenih je ubijeno.

NA VRH

Podijeli članak na