POSTUPCI

Dvostruki aršini VSTV-a: Šta je s disciplinskom odlukom u slučaju Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH

Iz VSTV BiH je prošle sedmice rečeno za "Avaz" da je odluka u fazi izrade i trebala bi biti izrađena krajem ove sedmice te potom dostavljena strankama u postupku

Debevec: Krio imovinu 14 godina. Avaz

Piše: M. Aščić

2.8.2021

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) još uvijek nije donijela odluku po disciplinskoj tužbi UDT-a protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.


Kome se žurilo za Tadić

Iz VSTV BiH je prošle sedmice rečeno za "Avaz" da je odluka u fazi izrade i trebala bi biti izrađena krajem ove sedmice te potom dostavljena strankama u postupku.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) protiv Debevca je podnio tužbu 2. aprila ove godine. On se tom prijavom teretio za neprimjereni i namjerni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e, pritisak na tužiteljicu Tužilaštva BiH Vedranu Mijović te skrivanje podataka u svom godišnjem finansijskom izvještaju, odnosno da posjeduje nekretninu u Španiji.

Zanimljivo je da VSTV-u, u slučajevima disciplinskih predmeta, kada su u pitanju glavna tužiteljica Gordana Tadić i predsjednik Suda BiH očigledno imaju dvostruke aršine.

Naime, prošle sedmice je VSTV BiH donio odluku kojom se Tadić premješta s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, tačnije da joj je dokazan disciplinski prekršaj. Riječ je o postupku u kojem postoji pravo žalbe.

Međutim, u oba ova predmeta završne riječi su održane u dva dana. U predmetu protiv Tadićke 12.jula, a Debevca 13.jula. Ali, VSTV-e je za sada samo donio odluku protiv Tadić, ali još uvijek ne i Debevca. Pitanje je šta se uopće čeka i zašto odluka već nije donesena i objavljena.


Dvojni identitet

Prema nezvaničnim informacijama "Avaza" veliki je pritisak na članove Prvostepene disciplinske komisije za sudije u predmetu protiv Debevca da donesu oslobađajuću presudu, iako su dokazi Ureda disciplinskog tužioca više nego dovoljni da se odmah suspendira i razriješi dužnosti.

Prije svega dokazi je Debevec 14 godina krio imovinu u Španiji, a nije je prijavio u imovinskim kartonima, kao i dvojni identitet i državljanstvo Španije na ime Ranko Kaveson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.