PRENOSIMO

Hoće li Osmica staviti Šmita pod nadzor: Novi visoki predstavnik je čovjek kojeg je blatio u javnosti i predstavljao kao ruskog igrača

Napad direktora OSA BiH na Šmita, kako su pisali mediji, započeo je navodno onog momenta kada je zvanični Berlin zatražio od bh. političara da odustanu od imenovanja Osmana Mehmedagića za direktora OSA BiH, piše PRESS

PRESS

2.8.2021

Mehmedagić i Šmit. PRESS

Krajem 2020. godine mediji pod kontrolom direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica plasirali su u javnost priču kako Njemačka u saradnji s Rusijom ruši visokog predstavnika Valentina Incka (Inzk) da bi na čelo OHR-a dovela ruskog igrača Krisijana Šmita (Christian Schmidta). Ova priča pokazala se kao klasična obavještajna manipulacija jer Šmit ne samo da nema nikakve veze s Rusijom već se zvanična Moskva žestoko pobunila zbog njegovog imenovanja za visokog predstavnika, piše portal PRESS.


Od decembra 2020. godine mediji pod kontrolom Osmana Mehmedagića objavili su ukupno devet tekstova kojim su pokušali uvjeriti bh. javnost da je od novi visoki predstavnik Kristijan Šmit ruski igrač koji je imenovan zahvaljujući dogovoru Njemačke i Rusije. U samom startu ispostavilo se da je ova priča lažna jer se Rusija, kako u Vijeću za implementaciju mira (PIC) isto tako i u Vijeću sigurnosti UN-a, žestoko pobunila zbog imenovanja tražeći da se odredi rok za ukidanje OHR-a.


Medijske manipulacije Osmana Mehmedagića od decembra do danas niko nije detaljno analizirao, a niti su nevladine organizacije koje se bavi monitoringom lažnih vijesti na internetu poduzimale ikakve korake kojim bi se spinovi pojedinih medija nazvali dezinformacijama, lažnim vijestima, teorijom zavjere ili manipulisanjem činjenicama.


"Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka da dovede Schmidta", "to bi trebao biti kompromis između EU i Rusije koja insistira na ukidanju OHR-a", "Schmidtova bliskost sa HDZ-om bila presudna da njemački zvaničnici njega odaberu kao potencijalnog kandidata za novog Visokog predstavnika u BiH", "kako Ruska Federacije u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira nema potpunu podršku za ukidanje OHR, prešlo se na plan B, a to je uklanjanje proameričkog visokog predstavnika Valentina Inzka i dovođenje diplomate iz Njemačke", samo su neke od stvari koje su mediji pod kontrolom Osmana Mehmedagića objavili o Šmitu.


Naravno, ispostavilo se da su ovo sve laži koje imaju za cilj diskreditiranje novog visokog predstavnika koji očito smeta Osmanu Mehmedagiću. Napad direktora OSA BiH na Šmita, kako su pisali mediji, započeo je navodno onog momenta kada je zvanični Berlin zatražio od bh. političara da odustanu od imenovanja Osmana Mehmedagića za direktora OSA BiH i da napokon imenuju čovjeka s validnom fakultetskom diplomom i čovjeka koji nije opterećen krivičnim postupcima.


Novinska agencija Patria krajem 2020. godine direktno je zatražila od Ambasade Njemačke u BiH da im dostave odgovor na pitanje da li su se mediji bliski Osmanu Mehmedagiću obrušili na Njemačku nakon što je ambasadorica Margret Uber (Uebber) kritizirala i upozorila vlasti da Osman Mehmedagić ne može biti na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.


- Nakon što smo upit preveli i proslijedili ambasadorici zamoljena sam da vam odgovorim. Ambasadorica ne želi komentarisati navode i pisanja medija po tom pitanju - kazali su za Patriju iz Njemačke ambasade u BiH.


To znači da ambasadorica Uber nije željela ni demantovati navode koji se odnose na Osmana Mehmedagića, a čime je jasno ostavila prostor da su ove priče ipak istinite. Prostom logikom, da nisu tačne onda bi diplomatsko predstavništvo Njemačke bez ikakvih problema demantovalo u startu takve navode.


Prema Osmicinim ranijim tvrdnjama Šmit je “ruski igrač”, a Osman se bori protiv Rusa. Znači li sada to da se Osman bori i protiv Šmita, da se Osman ne bori dobro protiv Rusa čim nam je na čelo OHR-a došao “ruski igrač” ili da je jednostavno spreman priznati kako je bio u stanju lažima i manipulacijama ugroziti odnose BiH s Njemačkom zbog odbrane vlastite fotelje.


O povezanosti Osmice sa slučajem diskreditiranja Šmita dovoljno govori i činjenica da je prvi saradnik Osmana Mehmedagića i šef Odjela za cyber sigurnost OSA BiH Muhamed Pekić sazivao novinare da naprave “sačekušu” ambasadorici Uber ispred Predsjedništva BiH, a kada je dolazila da informiše članove Predsjedništva BiH o namjerama da se Šmit imenuje za visokog predstavnika, piše PRESS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.