SA SJEDNICE VLADE

Za sanaciju šteta u privredi Brčkog bit će izdvojeno preko milion maraka

Slijedi donošenje odluke o izdvajanju novčanih sredstava nakon čega će vrlo brzo uslijediti isplata, rekla je Knežević

Sjednica Vlade Brčko distrikta. Fena

L. M./Fena

11.8.2021

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku kojom je odobrila subvencije i Program utroška sredstava za subvencije prema programima mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH, a koji se donose u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem nesreće zbog koronavirusa.



Program mjera za pomoć privrednim subjektima

Stojanka Knežević, stručni savjetnik za pravna pitanja u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu podsjetila je, govoreći o proceduri koja je prethodila, da je Vlada u maju tekuće godine donijela program mjera za pomoć privrednim subjektima zbog pandemije izazvane koronavirusom, nakon čega je bio raspisan javni poziv za raspodjelu sredstava u skladu s spomenutim programom.

- Nakon analiziranja zahtjeva konstatirano je da je po javnom pozivu podneseno ukupno 785 zahtjeva, od kojih je odbijeno 125. Nakon toga objavljena je rang lista na službenom portalu Vlade i svi subjekti koji su bili nezadovoljni rezultatima mogli su podnijeti prigovor. Komisija koja je pristigle prigovore razmotrila sačinila je konačnu rang listu s ukupno 660 zahtjeva koji su usvojeni. U korist ovih subjekata bit će isplaćeno 1.491.540 maraka. Slijedi donošenje odluke o izdvajanju novčanih sredstava nakon čega će vrlo brzo uslijediti isplata - zaključila je Stojanka Knežević.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška tekućih donacija, subvencija i transfera u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu odobrenih Proračunom Brčko distrikta BiH.

Utvrđivanje posebnih kriterija

Članovi Vlade razmatrali su i usvojili Prijedlog pravilnika o dodjeli sredstava za financiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za javnu bezbjednost kao i Prijedloga odluke o utvrđivanju posebnih kriterija, bodovanju, utvrđivanju rang-liste prioriteta za dodjelu stambene jedinice u projektu "ROMA ACTION 2".

Usvojen je Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na finalnu verziju dokumenta "Strateške smjernice za harmonizaciju podrške razvoja MSP i poduzetništva u BiH 2021-2027", na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu te Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Izvštaj o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

Primljene su k znanju informacije na prijedlog Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i to o stjecanju, bez naknade, nekretnine označene kao parcela broj 4073 u k.o. Brčko 4 - Broduša i nekretnine označene kao parcela broj 590/16 k.o. Brčko 2 - stambeno naselje Brezik, saopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.