POZADINA OBRAĆANJA

Feraget za "Avaz": Nemoguće je da jedan tužilac ne vidi ništa, a da drugi vidi sve

Na neki način je to bilo degutantno i neodgovorno, jer smatram da glavna tužiteljica treba na prvom mjestu da odgovorno predstavlja i vodi svoju instituciju, kaže Feraget

Ferget: Sarajlija je izašla jer joj smeta istina. Avaz

Piše: Ad. A.

8.9.2021

Ifet Feraget, advokat porodice Memić koja se već skoro šest godina bori da dokaže da je Dženan Memić ubijen obratio se sinoć zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, a za portal "Avaza" pojasnio je šta je to u njegovom izlaganju najviše zasmetalo glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajliji. 


Ovaj predmet „bode oči“

On tvrdi da Sarajlija nije mogla slušati istinu, odnosno njegovu argumentaciju koja je veoma lako dokaziva.

-Ja sam sjedio u predzadnjem redu a Sarajlija u zadnjem. U jednom momentu sam primjetio da izlazi vani. Govorio sam konkretno o detaljima samog slučaja. Tužilaštvo treba svoju funkciju da vrši u skladu sa zakonom, to je svakome jasno. Da štiti svačija ljudska prava, pa i Muriza Memića. Ovaj predmet „bode oči“ i propusti tužilaca su očigledni. Radi se o namjernoim pokušaju da se zataška ubistvo – pojašnjava Feraget.

Feraget je potcrtao da su kantonalni tužioci svjesno išli u pogrešnom smjeru i da to Sarajlija zna.



Analiza nakon skoro šest godina

- Ona je rasnije rekla da ako se naknadno utvrdi da je neki tužilac prekršio zakon da će biti sankcionira, ali da prvo mora analizirati presudu Vrhovnog suda FBiH koju još nije dobila. Naglasila je da će tužilac koji je vodio postupak dobiti negativnu ocjenu. Meni je to sve skupa „paralo uši“. Na neki način je to bilo degutantno i neodgovorno, jer smatram da glavna tužiteljica treba na prvom mjestu da odgovorno predstavlja i vodi svoju instituciju. Kako je moguće da tek nakon skoro šest godina kaže da će analizirati da li je bilo propusta. To je bio razlog zbog kojeg sam se ja obratio s konkretnim detaljima koje ona nije mogla podnijeti te je izašla vani – pojasnio je Feraget.

Advokat je konstatirao da je „nemoguće je da jedan tužilac ništa ne vidi, a da drugi vidi sve“.

-Tada je ona negodovala. Rekla je da nisu ništa zataškali pa su je onda zastupnici upozorili da nije dobila riječ i da poštuje Skupštinu. Ona to nije mogla da trpi pa je napustila salu – naglasio je Feraget.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.