PANTIĆ I OSTALI

Svjedok na suđenje za ratni zločin: “Osmane, pobiše sve u Zaklopači”

Otac je ležao na ulazu. Cigara u ruci, upaljač pored… - naveo je Berbić

Radomir Pantić. BIRN

Piše: BIRN

9.9.2021

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zaklopači, pročitan je iskaz svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je govorio o upadu vojnika u selo i ubistvu brojnih mještana 16. maja 1992. godine, piše BIRN.

Na suđenju su saslušani i svjedoci odbrane koji su ispričali kako su bili sa optuženim Nikolom Lošićem u zaseoku Biljeg nakon što je počela pucnjava.

Posljednji dokaz

Kao posljednji dokaz Tužilaštva pročitan je iskaz i pregledan video-snimak na kojem Osman Berbić govori o događajima u Zaklopači. Vijeće je prihvatilo izvođenje ovih dokaza nakon što je Tužilaštvo dostavilo dokumentaciju o bezuspješnim pokušajima da stupi u kontakt s Berbićem, nastanjenim u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Berbić je u iskazu datom 2001. godine američkim organima rekao da je 16. maja bio kod kuće u Zaklopači kada su se pojavila vozila, iz kojih su izašli vojnici. Kazao je da su neki imali čarape na glavama, a neki poveze.

Svjedok je rekao da je počeo bježati, a pridružili su mu se komšija i brat, sa kojima je prešao rijeku i sakrio se u šumi dok nije prestala pucnjava. Kazao je da su se začule sirene auta. Kako je naveo, krenuli su nazad prema selu i sreli su Mehu, koji je bio obliven krvlju. Rekao im je da je nosio mrtvog brata, a da mu je i drugi brat ubijen.

Berbić je nabrajao brojne komšije koje je vidio kako leže mrtvi, uključujući žene s djecom. Kazao je da je sreo Ramiza Hodžića, kojem su stradale supruga i dvoje djece.

- Kaže: Osmane, pobiše sve u Zaklopači. Meni ubiše ženu i djecu’- prisjetio se svjedok.

Naveo je da je došao do kuće roditelja, koje je zatekao mrtve.

- Otac je ležao na ulazu. Cigara u ruci, upaljač pored… - naveo je Berbić.

Izjavio je da se skrivao u planini s drugim komšijama iz sela, a da im je pomagao Rade Petrović, donoseći im hranu. Berbić je naveo da mu je Petrović rekao da je u Zaklopači bio njegov brat Boro, Rade Bjelanović, Dragan Vasiljević, policajac Milošević, Nikola Lošić i Marko.

Ubijeno najmanje 57 civila

Lošićev branilac Nenad Rubež kazao je da bi svjedoka pitao da li je tačno da su im tokom 42 dana skrivanja pomagali optuženi i njegov otac, kao i Petrović i njegov otac. Dodao je da bi ga pitao ko ga je nagovorio da kaže da mu je Petrović rekao ko je bio u Zaklopači. Kazao je da bi tražio suočenje Berbića, Petrovića i Lošića.

Za ubistva najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti u Zaklopači, sudi se Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.