SARAJEVO

Otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Zasjedanje otvoreno Svetom misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova i svečanom akademijom

Nedjelja. ba

Sveta misa u katedrali

Foto: Nedjelja. ba


Svetom misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova i svečanom akademijom danas su otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje u katedrali predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita uzoriti Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s: apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, biskupom šibenskim i predstavnikom HBK-a mons. Tomislavom Rogićem, biskupima BK-a BiH, provincijalima i okupljenim svećenicima. Također su sudjelovali i članovi Skupštine Sinode koji su tom prigodom imali Ispovijest vjere.

  • Svečana akademija u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije

    Svečana akademija u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije

    Foto: Nedjelja.ba


U prigodnoj propovijedi kardinal je najprije podsjetio na dugu povijest prisustva Katoličke Crkve na području Vrhbosanske nadbiskupije, spomenuvši pronađene ostatke ranokršćanskih bazilika u: Brezi, na Barama (župa Solakova Kula), Uzdolu, Lepenici, Sarajevu, Zenici…

- Osjećam potrebu kratko podsjetiti na neke činjenice iz naše ne tako davne prošlosti kako bismo lakše shvatili potrebu sazivanja Sinode, koja je, prije svega, poziv da se svi zajedno hrabro i odlučno zauzmemo oko oporavka i opstanka na ovim prostorima, po primjeru naših predaka koji su nam u baštinu ostavili vjernost Bogu, Crkvi, krsnom savezu, svojoj rodnoj grudi i obiteljskom ognjištu- istaknuo je vrhbosanski nadbiskup i naglasio kako mjesna Crkva ni od koga ne traži nikakve privilegije, nego želi uživati svoje pravo i slobodu te na istim prostorima ostati i opstati u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom kao članom apostolskog zbora i u zajedništvu s Petrom današnjih dana, odnosno s Rimskom Crkvom.

- Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, koju danas svečano otvaramo, želi također dati svoj doprinos uklanjanju svih predrasuda i podjela, a nadasve potaknuti i ohrabriti svoje sinove i kćeri da se uz pomoć i snagu evanđelja zauzetije zalažu oko misionarskog i evangelizacijskog poslanja Crkve kako bi Božja riječ bila temelj, svjetlo i izvor nastojanja oko izgradnje kraljevstva Božjega već ovdje na zemlji- poručio je vrhbosanski nadbiskup.

  • Sinoda sa svojim zasjedanjima nastavlja u subotu 18. rujna

    Sinoda sa svojim zasjedanjima nastavlja u subotu 18. rujna

    Foto: Nedjelja . ba


Poslije euharistijskog slavlja uslijedila je svečana akademija u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije gdje su se kao gosti pridružili i reis- ul- ulema Husein ef. Kavazović te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH gosp. Jakob Finci, a moderator je bio glavni urednik Katoličkog tjednika mr. vlč. Josip Vajdner.

Tom prigodom auditoriju su se obratili: kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, generalni tajnik Sinode dr. vlč. Mario Bernadić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Isto tako pročitana je poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te limburškog biskupa i predsjednika Njemačke biskupske konferencije mons. Georga Bätzinga koji je poslao video poruku.

Sinoda sa svojim zasjedanjima nastavlja u subotu, 18. rujna u prostorijama Svećeničkog doma kada će članovi raspravljati o dijelu dokumenta koje je pripravilo Eklezijalno-pravno povjerenstvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Više o temi Sarajevo

PRAVDA ZA DŽENANA MEMIĆA
Protesti u Sarajevu: Stižu autobusi iz cijele države
NA VRH

Podijeli članak na