OKUPILE SE U TUZLI

Majke Srebrenice umiru, a nisu dočekale identifikaciju svojih najmilijih

Svjedoci ste koliko godina traje naša borba, poručila je Begović

E. H. / AA

Majke i žene Srebrenice i Podrinja nastavljaju svoju višegodišnju borbu za istinu i pravdu. Ponovo su se 11. u mjesecu okupile na Trgu slobode u Tuzli ali, kako same ističu, sve ih je manje i manje, javlja Anadolu Agency (AA).

Mnoge majke su umrle

- Mnoge majke su umrle, a da nisu dočekale identifikaciju svojih najmilijih. Predsjednica našeg udruženja Hajra Ćatić je teško bolesna. Ni ona nije identifikovala svog sina Ninu koji je poslao iz Srebrenice posljednji vapaj savremenom svijetu. Svjedoci ste koliko godina traje naša borba i ogorčene smo što cijeli postupak ekshumacija i identifikacije teče ovako sporo. Imale smo razumijevanja, pa i onda kada su kasnile plate osobama koje su angažovane na tim poslovima. Tražili smo od Vijeća ministara da im isplati plate, a mi tražimo od njih da ubrzaju proces ekshumacija i identifikacija - kaže Nura Begović, članica udruženja “Žene Srebrenice”.

Poslije izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Begović kaže kako više ne gleda televiziju.

Kompletan proces je bolan i težak

- Ko to može više gledati i slušati. Takav zakon osporavaju političari koji imaju privatne klinike i u kojim majke Srebrenice plaćaju preglede. Pitamo se kakvi su to ljudi. Mi od svoje borbe, budite sigurni, nećemo odustati. Sve dok posljednja od nas bude hodala zemljom ona će kosti svojih najmilijih tražiti. Kompletan proces je bolan i težak. Kao da niko nema obzira prema nama, kao da ne razumiju svu našu bol - ističe Begović.

Skup na Trgu slobode je okončan učenjem Fatihe.

Više o temi Tuzla

NA VRH

Podijeli članak na