REAKCIJE

Rančić za "Avaz": Dodik nema način da isplaćuje plate Srbima u institucijama BiH

Platu može isplaćivati samo institucija u kojoj radi zaposlenik, kazao je Rančić

Piše: D. Hadžović

16.9.2021

Hazim Rančić. Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je pripremljen novac da se "za sve Srbe u institucijama BiH isplate plate do kraja godine".

- Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom - rekao je Dodik i dodao da je procijenjeno da je riječ o 21 milionu KM maraka mjesečno.

Prema njegovim riječima, novac je pripremljen, samo će odlučiti da li će odmah isplatiti ili kroz neki aranžman.

Bez pravnog osnova

Dodik: Nove nebuloze. Arhiv

Zamjenik ministra finansija BiH Hazim Rančić u izjavi za "Avaz" ističe kako Milorad Dodik nema nikakav pravni osnov za ovakav potez.

- Rukvodeći se Zakonom o radu, plata je kategorija koja proizlazi iz radno-pravnog statusa svakog zaposlenika koji radi u određenoj instituciji ili privrednom društvu. Primjenom odredbi tog Zakona, platu može isplaćivati samo poslodavac, odnosno firma, institucija, ministarstvo, agencija, zavod ili bilo koja druga institucija u kojoj radi taj zaposlenik, a platu ne može davati neko prema kome zaposlenik nema zasnovan radno-pravni status. Naravno, uz platu idu i porezi i doprinosi za penziono i zdravstveno koji se isplaćuju uz uplatu, tako da neko drugi ko nije poslodavac po Zakonu o radu ne bi mogao isplaćivati, objašnjava Rrančić.

Vrančić kaže da je ovu Dodikovu ideju nemoguće provesti u praksu.

- Platu isplaćuje institucija u kojoj je neko zaposlen. S obzirom da su ti ljudi zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine, institucije BiH moraju isplaćivati platu. Naravno, postoji mogućnost da im neko drugi nekome mimo toga isplaćuje novac, ali i u tom slučaju mora postojati pravni osnov. RS i njihovo Ministarstvo finansija nema pravni osnov da isplaćuje plate zaposlenicima u BiH, a to nema ni predviđeno u budžetu, jer takve stvari se ne mogu odrediti, ističe Rančić.

Ne zna i on

I sam Milorad Dodik je u svom istupao pokazao da ni njemu samom nije baš najjasnije kako bi ovu ideju sproveo u djelo. Naveo je da će se samo vidjeti na koji način će to pitanje biti riješeno.

-  Odgovornost njihova postoji kao što postoji i naša odgovornost prema njima - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, izjavio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.