STABILNOST I PROSPERITET

Bakir Izetbegović danas u Ljubljani: Sastanak sa predsjednicima parlamenata zemalja zapadnog Balkana

Na marginama sastanka u Sloveniji predviđeno je da predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana razgovaraju sa mladima iz regiona o budućnosti Evrope

Srna

Bakir Izetbegović

Foto: Avaz


Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, učestvovat će na sastanku predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, koji će danas biti u Ljubljani i na Brdu kod Kranja.

Na sastanku, čiji je domaćin predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič, razgovarat će se o ulozi parlamenata u vraćanju povjerenja u proces proširenja EU, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Očekuje se da će se učesnicima sastanka, osim domaćina, obratiti predsjednik Evropskog parlamenta David Maria Sasoli, te ministar inostranih poslova Slovenije Anže Logar.

Na marginama sastanka u Sloveniji predviđeno je da predsjednici parlamenata zemalja zapadnog Balkana razgovaraju sa mladima iz regiona o budućnosti Evrope.

Sastanak bi trebalo da bude okončan usvajanjem zajedničke izjave u kojoj će, kako se očekuje, učesnici istaći potrebu da se proces proširenja stavi visoko na listu prioriteta EU, te naglasiti da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana strateški važna za bezbjednost, stabilnost i prosperitet regiona, kao i za budućnost EU i njenih država članica.

NA VRH

Podijeli članak na