SVEČANOST

U Velikoj Kladuši obilježeno 120 godina Gradske džamije

Ona nosi naziv „Gradska“ i nju su gradili naši vjernici za svoje potrebe, kao što su cijelo ovo vrijeme, vjernici gradili džamije za sebe iz vlastitih sredstava

Piše: A. Č.

27.9.2021

Obilježeno 120 godina Gradske džamije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

Na svečanosti povodom obilježavanja 120. godišnjice od otvorenja Gradske džamije u Velikoj Kladuši navedeno je da je džamija živjela i nadživjela, odgajala je i podizala mnoge generacije i da će tako biti i u budućnosti.

Glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanagić istakao je da je prva džamija u Velikoj Kladuši sagrađena davne 1633. na Starom gradu.

- U vrijeme Austro-ugarske konstatovano je da je Velikoj Kladuši potrebna Gradska džamija i ona je sagrađena, te otvorena 1901. i tada je bila jedna od najljepših džamija u našoj domovini. Ona nosi naziv „Gradska“ i nju su gradili naši vjernici za svoje potrebe, kao što su cijelo ovo vrijeme, vjernici gradili džamije za sebe iz vlastitih sredstava - dodao je.

Prvi imam te džamije je bio Hasan-ef. Rizvić koji je uz aktivno djelovanje kroz ovu džamiju dao svoj nemjerljiv doprinos za razvoj šire društvene zajednice. On je osnovao prvu čitaonu u ovom gradu „kiraethanu“ i bio pokretač MDD „Gajret“ u Velikoj Kladuši.

Sadašnji imam Edin-ef. Mehić se prisjetio svih imama koji su vršili dužnosti u toj džamiji, a posebnu vrijednost ovog džemata ističe u brojnosti vjernika koji svakodnevno prisustvuju na vjerskim obredima i programima, saopćeno je iz Bihaćkog muftijstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.