KORONAVIRUS

Predloženo produženje epidemioloških mjera u FBiH za 14 dana

Prijedlog će biti upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje

Obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom. Avaz

N. Aj. / Fena

6.10.2021

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je nastavak produženja epidemioloških mjera zbog koronavirusa za narednih 14 dana.

Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u posljednjih sedam dana zabilježen je rast broja pacijenata Covid-19 na respiratoru (56), broja novih potvrđenih slučajeva Covid-19 i sedmodnevne incidence (120/100.000 stanovnika).

- U odnosu na prethodnu sedmicu u padu je ukupan broj smrtnih slučajeva (84) i hospitaliziranih pacijenata od Covid-19 (507). Od ukupnog broja hospitaliziranih, 34 osobe su vakcinisane s obje doze - navodi se.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva napominje da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ako nije moguće držati distancu od minimalno dva metra. Svim građanima se prepopručuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze virusom korona.

Vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni su i dalje donositi restriktivnije mjere ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.