SJEDNICA SDA

Zbog Ukaza Željke Cvijanović: Izetbegović u petak putuje u Banja Luku

Ustavni sud RS je zaključio da se ovi zakoni „jednako odnose na sve građane“

Bakir Izetbegović. Agencije

Fu. M.

12.10.2021

Delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković izjavo je danas da će u petak u Banjoj Luci biti održana sjednica Predsjedništva SDA, te da će joj prisustvovati i Bakir Izetbegović.

Naime, sjednica SDA bit će održana nakon što su mediji objavili da je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović “o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH”, podsjeća N1.

Inače, Ustavni sud Republike Srpske krajem septembra je utvrdio da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povređen zakonom o neprimenjivanju odluke Visokog predstavnika o zabrani negiranje genocida, koji je, nakon  odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka, usvojila Narodna skupština RS-a.

Ustavni sud RS takođe je utvrdio da vitalni nacinalni interes Bošnjaka nije povrijeđen ni dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se predviđaju zatvorske kazne za one koji RS nazivaju genocidnom i agresorskom tvorevinom.

Ustavni sud RS je zaključio da se ovi zakoni „jednako odnose na sve građane“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.