NIJE BITNO GDJE SI ROĐEN

Rođena Moskovljanka Emina Malagić bodrila "Zmajeve": U mom srcu su i Rusija, i Bosna i Hercegovina

Volim obje države i navijam za obje reprezentacije, kaže Emina

Malagić: Rođena Ruskinja, srcem Bosanka. Avaz

Piše: A. Bajramović

17.10.2021

U sjeni odličnog nastupa "Zmajeva" u Nur-Sultanu i važne pobjede nad domaćim Kazahstanom, ostala je fotografija simpatične Ruskinje sa zastavom BiH na tribinama. Usamljena navijačica naše reprezentacije je Emina Malagić, rođena Moskovljanka, čije srce podjednako bije za Rusiju, ali i Bosnu i Hercegovinu.

- Ne samo da sam prvi put bila na utakmici BiH, nego je to bio prvi put da jednu fudbalsku utakmicu gledam uživo. I drago mi je da je to bila utakmica upravo reprezentacije BiH. Atmosfera je bila odlična, ali nedostajali su mi navijači iz Bosne – kaže Emina.

Vrhunska sportašica

Malagić: Osvajačica brojnih medalja. Avaz

Emina je sportašica, i to vrhunska. Članica je ruske reprezentacije u brzom klizanju, osvajačica brojnih medalja u štafeti i brzom klizanju na kratkim stazama, dvostruka prvakinja Evrope i učesnica Zimskih olimpijskih igara.

- Još kao trogodišnje dijete roditelji su me uključili u sport. Najprije je to bilo umjetničko klizanje. Zanimljivo je da sam se u međuvremenu okušala i u plivanju, ali ne znam zašto sam u dodiru s vodom uvijek bila bolesna, a na ledu ne. I onda je jedan dan došao trener u školu i pitao da li neko hoće probati “short-track” i ja sam se prijavila. Imala sam tada 11 godina i već 15 godina sam tu, duže od 10 godina u Reprezentaciji Rusije – priča nam Emina.

A da dijete rođeno u Moskvi svojim osjeća i ovaj dio Balkana pobrinula se sudbina njenog oca Asima Malagića. Bosanac iz Gornje Grapske kod Doboja početkom devedesetih došao je u Rusiju na posao i tamo upoznao Ljudmilu, svoju sadašnju suprugu. Za ostalo se pobrinula njihova ljubav i odanost.

Poželjela porodicu

- Nije bitno gdje si rođen, bitno je šta je u srcu. Ja sam pola Ruskinja, a pola Bosanka. Volim obje države i navijam za obje reprezentacije i to ne samo u fudbalu. Imam veliku želju da prođem kroz cijelu Bosnu, jer znam da ima puno lijepih mjesta. Zadniji put u Bosni sam bila 2018. godine, a kasnije zbog pandemije nismo mogli doći. Nadam se da ću iduće godine doći jer puno sam poželjela babinu porodicu, posebno amidžu i dvije tetke. Imam puno familije tamo – ističe Emina.

Ne isključuje mogućnost da jednog dana, ako bi se stekli uvjeti i ako bi to pravila dopustila, nastupi i pod zastavom BiH, a do tada je zahvalna svima iz Bosne i Hercegovine koji je prate i podržavaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.