RAZGOVOR

Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a iz Ljubljane: SAD će se u BiH angažirati na "američki način"

Dodik će se vrlo brzo ili smiriti ili će „nestati“, što je najizglednija varijanta, kaže Bećirović

Bećirović: Sve u vezi s promjenom Izbornog zakona nemoguća je misija. Avaz

Piše: E. Halimić

16.10.2021

Sjedinjene Američke Države čekaju rezultate izbora u BiH i tek tad će se uključiti na svojstveni „američki način“, kazao je za „Avaz“ dr. Zijad Bećirović, inače direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.


Izborni zakon

On kaže da je sve u vezi s promjenom Izbornog zakona nemoguća misija i to se ne radi u izbornoj godini.

- OSCE, inače, upozorava države da se izborna pravila ne mijenjaju u izbornoj godini. Sada se trenutno vrše medijacije koje su više usmjerene na ispipavanje situacije i procjene odnosa i snaga nakon narednih izbora - istakao je Bećirović.

Dodao je da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik računa na podršku Rusije.

- Prvi udar SAD na njega, koji se očekuje, Dodik će uvidjeti da je pogriješio, ali bit će kasno. Vrlo brzo će se ili smiriti ili će „nestati“, što je najizglednija varijanta. Svađe nisu stvar moći. Pametni i moćni većinu interesa ostvaruju, odnosno postižu svoje ciljeve realizacijom nekonfliktnih strategija - kazao je Bećirović.

Smatra da Evropska unija, da hoće, može riješiti krizu u BiH, i to jednostavno primanjem BiH u članstvo.

- Ali oni to neće, jer prave ustupke ruskoj politici na zapadnom Balkanu. Agonija u BiH se produžuje zahvaljujući i vezama između EU i Rusije. Niko iz EU neće da se zauzme za BiH, kao što su to uradili za Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju, koje nisu ispunjavale uvjete za punopravno članstvo. Isto je sa Sjevernom Makedonijom. Kada je u pitanju BiH, međunarodni faktor nije nimalo nedužan - rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, BiH neće postati punopravna članica Unije dok EU ne promijeni politiku.


Političke snage

- U EU su još dovoljno jake profašističke političke snage. Ne zaboravimo da su u Evropi započeta dva svjetska rata i ozbiljni ljudi su trenutno više zabrinutiji za Evropu nego za BiH. Najbolji primjer je odnos Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji, kojoj su blokirali početak pregovora o članstvu, pri tome dovodeći u pitanje postojanje sjevernomakedonske nacije i jezika - poručio je Bećirović.

Stanje neizvjesnosti

- Ipak, ništa ne očekujem od reforme izbornog zakonodavstva i sam stav izaslanika SAD zaduženog za reformu Izbornog zakona BiH Metjua Palmera (Matthew) da je odluka na vlastima u BiH govori o trenutnom stanju i neizvjesnosti. Naglašava se izborna reforma umjesto da se naglašavaju ustavne promjene i donošenje novog modernog ustava, nediskriminatornog, a Izborni zakon je izveden iz ustavnih rješenja - pojasnio je Bećirović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.