VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Šmit: Osporavanje Agencije za lijekove BiH opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana

On je pozvao svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH

H. J. I.

Kristijan Šmit

Foto: Arhiva


Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izričito naglašava da "Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS" predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. 

Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH.

Visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS, stoji u saopćenju OHR-a.

Više o temi Christian Schmidt

VISOKI PREDSTAVNIK
Kristijan Šmit se sastao sa Josipom Juratovićem
NA VRH

Podijeli članak na