AFERA RESPIRATORI

Suđenje Fadilu Novaliću i drugima: Edita Kalajdžić nastavlja svjedočenje

Kalajdžić je na prošlom ročištu potvrdila da se u viber grupi GENSEK, u kojoj se obavljala komunikacija između premijera FBiH i njegovih uposlenika, skraćenica Seb.zove odnosi na profesoricu Sebiju Izetbegović

N. Aj.
  • Nastavlja se suđenje Fadilu Novaliću i drugima

    Nastavlja se suđenje Fadilu Novaliću i drugima

    Foto: Avaz


U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Na prošlom ročištu počelo je saslušavanje svjedoka Edite Kalajdžić, sekretara Vlade Federacije BiH. Kalajdžić je na ročištu potvrdila da se u viber grupi GENSEK, u kojoj se obavljala komunikacija između premijera FBiH i njegovih uposlenika, skraćenica Seb.zove odnosi na profesoricu Sebiju Izetbegović, direktoricu KCUS-a.

Danas će Kalajdžić nastaviti sa svjedočenjem, a ročište počinje u 13 sati.

Podsjećamo, osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

NA VRH

Podijeli članak na