SAOPĆENJE

SDP podržao izvorni tekst na spomeniku na Kazanima

Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj pripisavanja zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili Desetoj brdskoj brigadi, navode

Prijedlog spomenika na Kazanima. Avaz

Fu. M.

22.10.2021

Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo poručio je da čvrsto stoji uz gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, kao i gradske vijećnike u namjeri da se konačno podigne spomen-obilježje ubijenim žrtvama na Kazanima, sa tekstom kakav je predložen u Nacrtu.

Kako su istakli, ponosni su na činjenicu što je gradonačelnica uložila napore i održala svoje obećanje, te u svega nekoliko mjeseci učinila korake na koje se čekalo toliko godina.

- Izražavamo posebno zadovoljstvo što je konačno došlo do realizacije inicijative kojoj je SDP dosljedan više od deceniju. Naš pokojni Svetozar Pudarić je ovu temu u javni prostor donio još u vrijeme dok je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a kada je postao potpredsjednik FBIH, 2011. godine, i zvanično je pokrenuo pitanje izgradnje spomen-obilježja na Kazanima -  kažu iz SDP-a, podsjećajući da je Pudarić bio prvi zvaničnik koji je položio cvijeće na Kazanima i odao počast ubijenima.

Donesene presude

Spomen-obilježje na Kazanima svojim izgledom i tekstom mora odražavati pijetet prema ubijenim sugrađankama i sugrađanima, navode iz SDP-a. 

- Tekst mora biti u okviru pravosnažno donesenih presuda, te nikako ne smije ostavljati prostor za manipulaciju brojem žrtava, karakterom rata, niti ulogom Armije RBiH, koja je smogla snage u jeku agresije i opsade ovoga grada razračunati se sa malim brojem nečasnih u svojim redovima - ističu. 

Dodaju da najoštrije osuđuju relativiziranje zlodjela za koje postoje pravnosnažne presude za 14 izvršilaca svirepih ubistava, razbojništva, mučenja i zlostavljanja.

- Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj pripisavanja ovih zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili Desetoj brdskoj brigadi koje su se obračunale sa počinocima, osudile ih i tako se odrekli njih i njihovih zlodjela još za vrijeme opsade Sarajeva i agresije na BiH.

Poruka generacijama

Žalosti nas što svjedočimo pokušajima da se fokus sa hrabrog, plemenitog i civilizacijskog čina pomjeri na druge terene, dodaju iz SDP-a. 

- Pozivamo sve svjesne i savjesne političke i druge snage u cijeloj Bosni i Hercegovini da obilježe mjesta stradanja svih civila u periodu 1992-1995, u prvom redu ona mjesta za koje je posredstvom domaćih i međunarodnih sudova dokazano stradanje, da odaju počast žrtvama u skladu sa donesenim presudama i da na taj način pošalju poruku i pouku generacijama koje dolaze - naveli su iz KO SDP Sarajevo. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.