NAKON PREGOVORA

Ajhorst: Nema vremena za politiku podjela

Pokušavamo na sto staviti jedan okvir oko kojeg bi se kasnije vodili pregovori

Ajhorst s Palmerom. E. Halimić

Piše: E. Halimić

29.10.2021

Nakon dvodnevnih pregovora o izbornoj reformi u BiH, medijima u zgradi Delegacije EU u Sarajevu obratili su se izasaslanik SAD zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer (Matthew) i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Ajhorst (Eichhorst).

- Svjesni smo svega što je pred nama i imamo jasne smjernice. Vidjeli ste i zajedničku izjavu Borelja i Blinkena. Imamo veliku odgovornost i žurnost djelovanja. Imali smo priliku da održimo brojne sastanke. Pa i sa apelantima a o čijim presudama je bilo riječi. Pokušavamo na sto staviti jedan okvir oko kojeg bi se kasnije vodili pregovori. Razgovori se nastavljaju i nakon izjava za medije. Razgovarat ćemo sa svima koji su zainteresirani za BiH. Suština je jačanje institucija za dobrobit građana - poručila je Ajhorst.

Tokom press konferencije. E. Halimić

Dodala je da vjeruje da većina građana želi da BiH postane članica EU.

- Imamo cijeli niz razgovora i poruka koji potvrđuju stav EU da se želi članstvo BiH u EU. BiH ima istrajnu podršku kao jedinstvena, suverena i cjelovita zemlja. Ovo nisu samo riječi, a posebno u ovom trenutku. Jako puno odgovornosti je u ovim riječima. Orijentirani smo na rezultate, što duže sjedimo i razgovaramo, ali jako je puno neriješenih pitanja. Nema više vremena, vrijeme je za djelovanje. Nema vremena za politiku podjela. Ohrabreni smo porukama koje smo čuli od naših sagovornika - istakla je Ajhorst.

Prema njenim riječima, rad se nastavlja i neće se završiti večeras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.