ODLUKA PREDSJEDNIKA FBIH

Čavara pomilovao mladića iz Busovače koji je 2015. ranio dvije nedužne osobe

Zatvora je oslobođen Boris Babić iz Busovače, rodnog mjesta i samog predsjednika FBiH Marinka Čavare

Čavara: Odbio zahtjev za pomilovanjem 11 osoba. Arhiv

L. S.

2.11.2021

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je odluku o djelimičnom pomilovanju dvije osuđene osobe, od kojih je jedna osuđena na zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubistva. Također, Čavara je odbio zahtjev za pomilovanjem 11 osoba.

Osvetnički pohod u noćnom klubu


Prema objavljenim odlukama, Mrinko Čavara pomilovao je Borisa Babića iz Busovače, rodnog mjesta i mjesta prebivališta samog predsjednika FBiH.

Dvadesetšestogodišnji Babić presudom Kantonalnog suda Novi Travnik 2018. godine osuđen je za krivično djelo ubistvo u pokušaju, a presudom Vrhovnog suda FBiH od 19. decembra 2019. ona je postala pravomoćna. Tada je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije i po godine.

Prema medijskim izvještajima iz 2015. godine, 13. aprila te godine Babić je uhapšen zbog osvetničkog pohoda u noćnom klubu "Milenijum" u Busovači jer je pucao iz pištolja, i pokušavajući osvetiti napad bocom na oca ranio dvije osobe koje su bile gosti tog lokala.


Njegov otac Nikola Babić te večeri je nakon svađe u klubu pretučen i prevezen u mjesni Dom zdravlja. Nakon što ga je sin posjetio u Domu zdravlja, otišao je po pištolj, a onda i u ugostiteljski objekt, gdje je zapucao i radio dvije osobe koje nisu imale nikakve veze s incidentom, Ubrzo nakon toga je uhapšen, a nekoliko godina kasnije i osuđen.



Nema obrazloženja odluka

Nedima Međića iz Maglaja predsjednik FBiH je svojom odlukom djelimično oslobodio izdržavanja kazne zatvora za period od šest mjeseci. On je u aprilu 2019. presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na pet godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginula dva 19-godišnjaka.

Obrazloženja odluka koje predstavljaju diskreciono pravo predsjednika FBiH Marinka Čavare o pomilovanju zatvorenika nema, piše Fokus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.