ZBOG OBILNIH POPLAVA

Krizni štab Istočna Ilidža: Zbog poplave djecu ne slati u vrtiće i škole, neka se jave oni koji žele pomoći

Trenutno su najugroženiji i već poplavljeni Bojovića most i most kod škole u Kasindolu, Grbavička ulica, Ulica 9. januara i Ravnogorska u Kotorcu, te Novakovića ulica u Donjem Kotorcu

Poplavljena naselja. Printscreen

N. Aj.

5.11.2021

Obilna kiša koja pada od jučer na području Sarajevsko-romanijske regije prouzrokovala je izlivanje vodotokova u Istočnoj Ilidži i Trnovu, izjavio je Srni direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS Milan Novitović.

Prema njegovim riječima, u ovim općinama voda je ugrozila jedan broj stambenih i privrednih objekata u ravnim dijelovima.

- Tim civilne zaštite u toku noći radio je na uspostavljanju nasipa u Istočnoj Ilidži, a u Trnovo smo uputili veći broj pumpi i isušivača - naveo je Novitović.

Alternativni pravac preko Igmana

On je dodao da se za Trnovo koristi alternativni pravac preko Igmana jer je magistralna saobraćajnica od Istočnog Sarajeva ka ovom mjestu u prekidu.

Novitović je rekao da u drugim općinama ima izlivanja vodotokova na poljoprivredna zemljišta.

Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice djeca ne šalju u vrtiće i škole.

Obezbijeđene vreće i pijesak

Iz ove lokalne zajednice obavještavaju sve koji žele da se uključe u akciju spasavanja da su obezbijeđene vreće i pijesak, te da se mogu javiti na broj telefona 057/316-027 za koordinaciju akcije.

Krizni štab općine Istočna Ilidža navodi da su sinoćnje kiše i bujice lokalnih rijeka i potoka na mnogim mjestima na području ove općine već izazvale poplave ili prijete da izazovu.

Trenutno su najugroženiji i već poplavljeni Bojovića most i most kod škole u Kasindolu, Grbavička ulica, Ulica 9. januara i Ravnogorska u Kotorcu, te Novakovića ulica u Donjem Kotorcu.

Iz Općine Istočna Ilidža napominju da je u Vojkovićima zatvoren most u Krupcu, a ugrožen je i dio naselja kod restorana "As". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.