TRENUTAK ZA VJEČNOST

Meliha Varešanović za "Avaz": Fotografija je svijetu kazala da nismo pleme

To mi je najvažnije, što je ta fotografija pokazala kako, ne samo da nismo pleme, nego i u teškim trenucima, kakva je bila ta 1993. godina, imamo dovoljno duha da se sredimo i šetamo

Ova fotografija britanskog reportera Toma Stoddart,postala je poznata širom svijeta, a Meliha, nije čak znala ni da ju je neko fotografirao. AGENCIJE

Piše: E. Škrgić

12.11.2021

- Šta je najvrijednije što mi je donijela ova fotografija? Pa to što smo demantovali da su Bosanci i Hercegovci neki zaostali narod, pleme. Znate kako su nas u to vrijeme sve predstavljali u svijetu. To mi je najvažnije, što je ta fotografija pokazala kako, ne samo da nismo pleme, nego i u teškim trenucima, kakva je bila ta 1993. godina, imamo dovoljno duha da se sredimo i šetamo – za portal Avaz izjavila je ljepotica sa poznate fotografije - Meliha Varešanović.

Ova fotografija britanskog reportera Toma Stoddart,postala je poznata širom svijeta, a Meliha, nije čak znala ni da ju je neko fotografirao. Kasnije je ta fotografija završila i u radnoj sobi glumice Angeline Jolie. Meliha je bila “zvijezda” časopisa Life, Sunday Times… 


Meliha i danas živi u Sarajevu, zaradila je penziju u Općini Novi Grad, gdje je i krenula onog dana kada je Stoddart zauvijek zarobio trenutak u kome prkosna Sarajka, decentno dotjerana prolazi pored vreća sa pijeskom i dugih cijevi čineći svojom pojavom situaciju nadrealnom. AVAZ

A sada je stavljena i na aukciju i početni iznos je 1.500 funti. Navedeno je i da je aukcija u korist stipendije za Iana Parrya uz procijenjenu vrijednost djela na 3.500 – 4.500 funti. Meliha je od nas čula tu vijest ali sigurna je da će je Stoddart kontaktirati ako za to bude potrebe.

- Jezik nam je barijera za više komunikacije ali imamo veliko uzajamno povjerenje i poštovanje – kaže Varešanović.

Učešće na aukciji možete uzeti pratećilink.

Meliha i danas živi u Sarajevu, zaradila je penziju u Općini Novi Grad, gdje je i krenula onog dana kada je Stoddart zauvijek zarobio trenutak u kome prkosna Sarajka, decentno dotjerana prolazi pored vreća sa pijeskom i dugih cijevi čineći svojom pojavom situaciju nadrealnom.

- Taman sam tada počela raditi u Općini. Mati nije dala nigdje daleko. rekla je da može opština, televizija i nešto blizu stana. U to vrijeme sam stanovala na Alipašinom polju – prisjeća se Meliha.

Kaže da se ne sjeća trenutka kada je Stoddart škljocnuo kamerom. Nije zaboravila da je ubrzo pala granata i oboje su se negdje sakrili.

- Nekoliko godina kasnije je pronašao moju adresu i poslao mi primjerak magazina Life gdje je gotovo cijela dvolisnica bila ta fotografija. Naravno da sam bila i ushićena i sretna – kaže Meliha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.