PORUKE S KONGRESA SBB-A

Prof. dr. Kacila: Moramo spriječiti korupciju u zdravstvu

Savez za bolju budućnost prepoznao je osnovne ljudske potrebe i prava, a to je pravo na život i zdravlje koje može funkcionirati samo u dobro postavljenom zdravstvenom sistemu, rekao je Kacila

Prof. dr. Mirsad Kacila. Avaz

Piše: A. Čengić

13.11.2021

Prof. dr. Mirsad Kacila na današnjem 3. kongresu SBB-a elaborirao je stanje u oblasti zdravstva.

Kako je rekao, zdravstvo je, nažalost, tema o kojoj se može puno govoriti jer ima dosta problema, a jedan od posljednjih primjera je djevojčica iz Kaknja.

- Ustavom se BiH obavezala da će osigurati primjenu najvišeg nivoa međunarodno priznatog prava i sloboda te samim time garantuje najviši nivo prava građana na zdravstvenu zaštitu. Sistem zdravstva je usmjeren na zdravstvenu zaštitu na nivou Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko - rekao je Kacila.

Ovaj dokument bi trebao, dodao je, pružiti osnovnu zaštitu u narednom periodu.

Pozitivni efekti za zdravstveni sistem

Kacila govorio o stanju u zdravstvu. Avaz

Dalje je doktor Kacila govorio o razvojnim mjerama i konkretnim aktivnostima.

- Praksa je pokazala da demokratska društva teže regulišu pitanja socijalne prirode i zdravstva ne samo donošenjem zakona nego i nizom stimulativnih mjera. Svjesni takvih mogućnosti, korištenjem svih raspoloživih resursa, poznavanjem zdravstva, zdravstvenog osiguranja i osiguranja kvaliteta u zdravstvu, siguran sam da možemo postići pozitivne efekte na cjelokupan zdravstveni sistem - istakao je Kacila.

Jedan od osnovnih problema je, kako kaže Kacila, nedovoljna povezanost među zdravstvenim ustanovama.

- Drugi problem je manjkav ili nedovoljno razrađen sistem kvaliteta zdravstvene usluge. Slaba učinkovitost u zdravstvenom sistemu i dijagnostičko-zdravstvene skupine su ukratko osnovni problemi u zdravstvu - rekao je Kacila.

Što se tiče slabe povezanosti zdravstvenih ustanova, prof. dr. Kacila je istakao primjer informacionog sistema.

- Svi instaliraju ono što njima odgovara. Ali povezanost tih kuća i ostalih institucija je vrlo slaba, a s privatnim institucijama, koje su preuzele veliki broj pacijenata, povezanost jednostavno ne postoji - kaže Kacila.

O licencama ljekara

Kacila: Vrlo malo ustanova je akreditirano. Avaz

Naglašava da su informacije vrlo važne kako bi se uspostavila prava dijagnoza kod pacijenata.

- Vrlo malo ustanova je akreditirano. Spomenuo sam slučaj djevojčice iz Kaknja. Doktorica nema licencu za rad u Sarajevu. Možda je imala u nekom drugom kantonu. Zar je problem da se te licence "prenose"? Ponašamo se kao da smo druga država. Ja s licencom iz Sarajeva ne mogu otići u Tuzlu da pomognem, nego moram tražiti licencu. Sami sebi pravimo probleme. U mojoj struci papiri imaju najmanju važnost - rekao je Kacila.

Ističe da je rezultat svega toga kvalitetna zdravstvena usluga.

- Prijedlog kojim pokušavamo strateški reći šta moramo uraditi smatram izuzetno važnim. Objektivnim i mjerljivim kriterijima treba spriječiti korupciju u zdravstvu, povećati transparentnost u radu, jačati kontrolne mehanizme, uvoditi nove procedure, nabavljati najsavremeniju opremu, raditi na uvođenju informatičkih sistema, sarađivati s organizacijama civilnog društva, jačati volonterski rad i promovirati prevenciju zdravlja. Savez za bolju budućnost je prepoznao osnovne ljudske potrebe i prava, a to je pravo na život i zdravlje koje može funkcionirati samo u dobro postavljenom zdravstvenom sistemu - zaključio je Kacila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.