SKUPŠTINA KS

Poturak: Kažete da imate 50 miliona KM na računu, zašto ništa ne gradite, šta je s Prvom transverzalom?

Naš premijer Nenadić je sve pripremio, to jeste 15 kuća riješio za 3 - 4 mjeseca, a ako pričamo o jednoj kući pa može se pripremati teren sa druge strane te kuće, kazao je Poturak

Piše: N. Aj.

17.11.2021

Vi ste rekli da imate 20 miliona KM na svom računu i 30 miliona KM da ste dobili od federalne Vlade. Što znači da 50 miliona maraka stoji i nešto se čeka. Saobraćaj stoji, gužve su ogromne, ništa se ne radi, ništa se ne projektuje, ovo je takva neozbiljnost. Ovo je danas konstatirao u sklopu svog pitanja Dževad Poturak, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevu koje je uputio Adnanu Šteti, ministru saobraćaja i komunikacija KS. 

 - Da neko ima 50 miliona KM na računu a da ne zapošljava ljude, da se ništa ne gradi, ovo još nikad nije viđeno. Ovo je ogroman novac sa kojim može da se zaposli nekoliko stotina ljudi, da rade firme. Navodno se zbog jedne kuće sve zaustavilo što nije tačno. 

Zašto se ne raspisuje tender za tunel

Naš premijer Nenadić je sve pripremio, to jeste 15 kuća riješio za 3 do 4 mjeseca, a ako pričamo o jednoj kući pa može se pripremati teren sa druge strane te kuće.

A zašto se ne raspisuje tender za tunel, jer su novci koji su predviđeni za tunel bili spremni još za vrijeme premijera Nenadića. Ljudi satima čekaju na ulazu od Vogošće do Sarajeva, ujutro od 7 do 9 i popodne gdje Kanton Sarajevo gubi zbog toga miliona maraka.

Već je godina prošla, mi nismo htjeli da vas ometamo kao opozicija ali od vas sada tražimo da počnete raditi, ustvari nastavite konačno gdje je premijer Nenadić zaustavljen, on je sve pokrenuo a vi ste sve stopirali. Dajte mi odgovor koji je ekonomski i politički rezon ove vlade, da li je ovo korektan odnos prema građanima, ovo nije korektno ni prema građanima Vogošće, ZDK, Tuzlanskog kantona kao ni prema ostatku države da se ovoliko čeka na ulazak u glavni grad. Šezdeset posto kolapsa u gradu je zbog nepostojanja Prve transverzale, a to u zimskom periodu vuče za sobom druge posljedice kao što su zagađenje zraka, a 50 miliona KM stoji čeka - navodi se u pitanju koje je Poturak uputio Šteti.


Upućena i inicijativa

Također, Poturak je uputio i inicijativu prema Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo.

- Tražim da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo zaustavi ovaj haos kroz cijeli grad, a radi se o krpljenju ceste prema gradu, ja ne kažem da ovo ne treba, već tražim da se ovaj posao radi u noćnim satima jer se mnogo vremena gubi bez potrebe u saobraćaju. Mnogo je udesa.

Tražim od skupštine Kantona Sarajevo da se izjasni o ovoj inicijativi, jesmo li za ili protiv da se svi radi na popravljanju cesta i drugih sličnih radova obavljaju noću - naveo je Poturak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.