DECENIJA RASTA

Prevent se u kratkom roku pozicionirao kao strateški dobavljač za vodeće modne brendove

Kupci s kojima imamo ostvareni kontinuitet saradnje su zadovoljni kvalitetom proizvoda, što potvrđuje i njihova opredijeljenost da prošire trenutni obim saradnje, kaže Alibegović

Danas Prevent grupacija zapošljava više od 1.200 uposlenika. Avaz

M. D. A.

19.11.2021

Prevent grupacija već deceniju posluje u raznim sferama modne industrije i bilježi kontinuirani rast prometa. Danas Prevent grupacija zapošljava više od 1.200 uposlenika samo u modnoj industriji te sarađuje s nekim od najvećih globalnih modnih brendova.



Proširenje saradnje

Ovakav trend u posljednje dvije godine, unatoč pandemiji COVID-19, odraz je i near-shoring trenda koji predstavlja ogroman potencijal za zemlje regije zapadnog Balkana. Ovaj trend posebno je evidentan u bh. industriji namještaja, ali, nakon postepenog otvaranja zapadne Evrope, ove godine se isti odražava i na proizvodnju odjeće i obuće.

Nedavno istraživanje provedeno među njemačkim kompanijama sa stranim aktivnostima pokazalo je da je tokom pandemije 40 posto kompanija iskusilo probleme s lancima dobave, a 68 posto njih misli promijeniti svoje lance snabdijevanja, dok 47 posto već traži nove ili dodatne dobavljače.

- Kupci s kojima imamo ostvareni kontinuitet saradnje su zadovoljni kvalitetom proizvoda, što potvrđuje i njihova opredijeljenost da prošire trenutni obim saradnje - ističe na početku razgovora Jasmin Alibegović, direktor divizije mode u Prevent grupaciji.

- U prilog ovome ide činjenica da je naša članica Prevent Step potpisala ugovor o proširenju saradnje s Tecnicom za nastavak proizvodnje više modela pancerica brenda Nordica. Na ovaj način Grupacija pravi novi iskorak u oblasti proizvodnje obuće u BiH te stiče znanja i vještine koje će im pomoći u daljnjem širenju proizvodnog asortimana i otvaranja novih tržišta - dodaje on.

Godišnja proizvodnja za ovaj brend iznosi blizu 200.000 pari pancerica.

- Tecnica ne samo da inspirira aktivan život na otvorenom već motivira svoje partnere da postanu bolja verzija sebe i pridruže se naporima Tecnice u vođenju zdravog načina života. Ovu su samo neke od vrijednosti koje kao grupacija njegujemo i nastojimo promovirati kroz našu strategiju održivog poslovanja. Zadovoljstvo nam je istaći da se slična saradnja planira i s vodećim svjetskim brandom skijaške opreme Fischer Sports - kaže Alibegović.

Naglašava da je BiH jedan od vodećih proizvođača obuće u Evropi, a da se modna industrija značajno širi i da se sve više svjetskih brendova okreće saradnji s proizvođačima u BiH. To su Alexander McQueen, Kering Group, Tecnica/Nordica, Golden Goose i mnogi drugi s kojima sarađuje Prevent grupacija. Bitno je napomenuti da Burberry, Nike, Adidas i niz drugih brendova proizvode u BiH.


Prevent se u kratkom roku pozicionirao među strateške dobavljače obuće i odjeće. Avaz

Slični trendovi

U oblasti modne konfekcije trendovi su slični. Blizina partnera proizvođača je od krucijalnog značaja. Prevent je u Travniku upravo ove sedmice ugostio delegaciju najpoznatijeg njemačkog modnog brenda koji je u potrazi za širenjem mreže dobavljača posjetio nekoliko kompanija u BiH, uključujući Prevent, te najavio pokretanje saradnje koja može rezultirati značajnim brojem novih radnih mjesta i dodatnim investicijama.

- Prevent se u kratkom roku pozicionirao među strateške dobavljače obuće i odjeće za neke od vodećih modnih brendova. Kombinacija mladog, ambicioznog, ali stručnog tima i savremene tehnologije garantira izuzetno visok nivo kvaliteta proizvoda koji zadovoljavaju zahtjevne standarde evropskih brendova i upravu tu vidimo priliku za daljnji rast i razvoj ove industrije unutar Prevent grupacije - ističe na kraju razgovora Alibegović.

Objektivno je očekivati nastavak trenda near-shoring u ovim industrijama, što predstavlja sjajnu priliku za BiH i region. Industrijska kultura, geografska pozicija i stručna radna snaga osnovne su prednosti bh. industrije kada je u pitanju saradnja s velikim evropskim brendovima koji su u potrazi za novim dobavljačima za razvoj, nabavku materijala i serijsku proizvodnju. S obzirom na kontinuiran rast ove industrije, niz svjetskih brendova će u BiH pronaći dom za dio svog lanca isporuke.M. D. A.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.