REAKCIJA NA PISMO MMF-A

Pavlović: Ekonomski gledajući, neostvarive su Dodikove najave da će RS napraviti svoju upravu za oporezivanje

To izaziva veliku brigu, kako i međunarodne zajednice, tako i međunarodnih finansijskih institucija, a to nam danas ne treba, rekao je Pavlović

Pavlović reagirao na pismo MMF-a. avaz

Piše: L. Memčić

22.11.2021

Nakon pisma MMF- upućenog Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, koje je "Avaz" objavio, kontaktirali smo ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića koji je objasnio ekonomski aspekt nemogućnosti prijenosa nadležnosti na nivo entiteta RS kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje BiH.


Izmirivanje međunarodnih obaveza

Pavlović smatra da ljudi ne razumiju da jedna od poluga funkcioniranja Bosne i Hercegovine upravo Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

- Osnivanjem UIO definirano je jasno da se međunarodne obaveze, kreditne, finansijske i druge, prvo izmiruju iz prihoda UIO-a, a ono što preostaje se raspoređuje po onom kriteriju koji je definiran. Dakle, najave gospodina Dodika da će to nešto biti, da će se povući, da će napraviti svoju upravu za indirektno oporezivanje ili nešto treće, je potpuno besmisleno sa ekonomske tačke gledišta, ne političke. 

Besmisleno je zato što je tehnologija formiranja UIO sama po sebi jako složena, to su međusobni odnosi i angažmani koje BiH ima prema svjetskim finansijskim institucijama i, po tom osnovu, ne može da se preko noći mijenja - istakao je Pavlović u izjavi za "Avaz".

Neostvarivo i nemoguće

Prebacivanje nadležnosti UIO-a na nivo entiteta RS je, prema riječima Pavlovića, neostvarivo, nemoguće.

- To izaziva veliku brigu, kako i međunarodne zajednice, tako i međunarodnih finansijskih institucija, a to nam danas ne treba - zaključio je Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.