UGLEDNI NAUČNIK

Enver Zerem za "Avaz": Najboljima je svugdje dobro, a najgorima nije nigdje

U nastojanju da ih ohrabrim da ostanu, ja sam mnogim mladim ljudima, uključujući svoju djecu, govorio da je odlazak pristajanje na osrednjost, kaže Zerem

Zerem: Nikad se nisam zadovoljavao pohvalama. Avaz

Piše: A. Bajramović

23.11.2021

Član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), prof. dr. Enver Zerem na listi je najvećih umova današnjice koju je nedavno objavio jedan od svjetskih izdavača naučne literature „Elsevier“.

Jedan je od četiri naučnika iz BiH među dva posto naučnika u svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u naučnoj i stručnoj literaturi.


Vrhunski rezultati

Najistaknutiji je bh. stručnjak u oblasti interventne ultrasonografije. Trenutno je član Uprave Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i profesor na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

- Koliko je to meni značilo? Umjesto odgovora, parafrazirat ću misao grčkog filozofa Plinija mlađeg: „Ako nam već nije dato da trajno živimo, učinimo nešto što će biti trajni dokaz da smo živjeli“ - kaže akademik Zerem.

Ekspert s impresivnom biografijom smatra da je tretman akutnog pankreatitisa područje medicine u kojem je postigao najveći uspjeh.


Enver Zerem. Arhiv

- Ljekar sam i tokom cijele karijere imao sam isti cilj. Dostići vrhunske rezultate u liječenju bolesnih ljudi, osjetiti međusobnu prisnost u njihovim teškim trenucima i sve to kroz naučnu valorizaciju učiniti univerzalno relevantnim. Nikada se nisam zadovoljavao pohvalama pacijenata i kolega, jer samo praksa provjerena kroz naučnu recenziju i objavljena u relevantnim znanstvenim publikacijama ima univerzalnu vrijednost - kaže Zerem.


Mladi ljudi

Kaže da stanje u bh. zdravstvu ilustriraju procenti smrtnosti od koronavirusa, skandalozan broj afera i zloupotreba sredstava u pandemiji te odnos društva prema tome.

- Međutim, naš zdravstveni sistem jednako je nefunkcionalan i u „normalnim“ uvjetima. Glavni problemi su njegova pretjerana fragmentacija, partikularizacija i politizacija, koji ga čine nefunkcionalnim i podložnim korupciji - dodaje.

Eksperti koji bi mogli napraviti poboljšanja u sadašnjem sistemu su nepoželjni, jer on i nema intenciju da poboljša standard građana i prevenira korupciju. Ipak, optimizam da će ova država imati bolju budućnost gradi na razgovoru s mladim ljudima.

- U nastojanju da ih ohrabrim da ostanu, ja sam mnogim mladim ljudima, uključujući svoju djecu, govorio da je odlazak pristajanje na osrednjost. Jer najboljima i najgorima je svejedno gdje žive. Najboljima je svugdje dobro, a najgorima nije nigdje - ističe akademik Enver Zerem.

Svjetski poduhvat

Zerem je sudionik i svjetskog naučnog projekta izrade kliničkih smjernica za liječenje akutnog pankreatitisa, u koji je uključeno više od 100 eksperata iz cijelog svijeta.

Kaže da projekt kasni zbog pandemije koronavirusa, ali da je potprojekt o interventnim procedurama u akutnom pankreatitisu, koji je predvodio, okončan već sredinom prošle godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.