ZASTUPNIK PDP-A

Crnadak: RS je postala jedna vrsta narko baze za međunarodne kriminalce

Neka Dodik odgovori zašto policija RS čuva jednog njemačkog turistu, kaže Crnadak

Avaz.ba

Igor Crnadak

Foto: Arhiv


PDP i opozicija su svoj stav oko suštinskih pitanja za Republiku Srpsku, poput njene teritorije, nadležnosti, instituta entitetskog glasanja, vitalnog nacionalnog interesa i drugih mehanizama zaštite jasno pokazali mnogo puta, a to je da oko tih stvari nema pregovora, rekao je potpredsjednik PDP-a i zastupnik Igor Crnadak.

Rekao je da su PDP i SDS četiri i po godine bili vlast na državnom nivou BiH i po pitanju uloge, položaja i snage RS bili čvrsti i stabilni, te da u tom smislu nema nikakve potrebe za dokazivanjem patriotizma aktuelnoj vlasti.

Crnadak kaže da su Milorad Dodik i Željka Cvijanović proteklih dana više puta sami sebe pozvali na sastanak sa opozicijom.

Neka zakažu posebnu sjednicu NSRS

- Međutim, oni to u suštini ne žele, jer znaju da mi insistiramo na pravim temama za interes RS. Mi želimo da ragovaramo i postignemo jedinstvo na temi jačanja institucija RS, zašto nisu ispoštovani dosadašnji zaključci sa posebnih sjednica, da pričamo o korona nabavkama, da nam Dodik objasni zašto je nabavka respiratora, na kojima je jedna povlaštena firma uzela milione, vođena iz njegovog kabineta, da objasni narodu ko se sve obogatio i postao milioner na grbači našeg naroda za dva mjeseca, dok su i ljudi i privreda bili zaključani - rekao je Crnadak.

Istakao je da se nikada u historiji NSRS-a nije desilo da se na Kolegijumu usvoji dnevni red sjednice, a ne utvrdi se termin.

- Zato ih pozivam da sutra, na Kolegijumu pred redovnu sjednicu, zakažu i posebnu. Koliko znam, nijedna politička partija, a sigurno PDP, ne insistira na tome da se prvo održi redovna sjednica. Što se nas tiče, neka zakažu posebnu sjednicu, što prije, to bolje. Ako nešto ne petljaju i ne trguju ispod stola, nema razloga da već sutra ne zakažu termin - istakao je Crnadak.

On je rekao da već imamo vrlo jasne pokazatelje da je RS postala jedna vrsta narko baze za međunarodne kriminalce.

Dodik je tražio zaštitu za sebe

- Inspektor MUP-a RS je uhapšen jer je davao podršku članu međunarodnog narko-kartela. Na posljednjem Kolegijumu Narodne skupštine RS predstavnik Milorada Dodika bio je gospodin Šukalo, za kojeg možemo osnovano sumnjati da je i na tu sjednicu došao pod dejstvom narkotika, a isti dan je i uhapšen pod dejstvom droga, a zbog posjedovanja ekstazija i kokaina. Šukalo nije neki sitni diler, on je do jučer bio funkcioner Vlade i SNSD-a i danas prima novac građana RS kao odbornik u Skupštini grada Gradiška, te i sam Dodik treba da uloži svoj autoritet da Šukalo sarađuje sa MUP-om i progovori odakle je nabavljao drogu, da bi se moglo ići dalje. Međutim, oni o tome ne žele da pričaju, ali mi hoćemo, jer se mora zaustaviti ovo ponižavanje institucija - rekao je Crnadak.

Crnadak kaže da tokom prethodnih posjeta predsjednicima Mađarske, Hrvatske i Turske, Orbanu, Milanoviću i Erdoanu, Dodik ništa nije tražio za RS.

- Jedina stvar koju traži i koju jednim dijelom dobija jeste samo da on bude sačuvan. Nije Orban rekao da se treba vratiti Uprava za indirektno oporezivanje na nivo RS, niti da se trebaju rasformirati Oružane snage, niti vratiti nadležnosti... Dodik to od njih nije ni tražio, samo je tražio zaštitu za sebe lično. Zoran Milanović je ostao poznat po izjavi koju mu mi nikada nećemo zaboraviti: „Srbi su šaka jada“, ali i kaže da se s Dodikom sve lako dogovori. Nije rekao ništa lijepo za RS, niti se izvinio što nas je nazvao šakom jada, ali jeste da se lako dogovara sa Dodikom - kaže Crnadak.

Djelovanje po volji jednog čovjeka

Dodao je da vlast na pojedinim pitanjima samo pojačava nacionalnu retoriku da bi očuvala svoju poziciju.

- Uzmimo primjer Kristijana Šmita (Christian Schimidt). Njega su i predsjednik Vučić i patrijarh Porfirije primili kao visokog predstavnika, dok Dodik tvrdi da je on obični građanin. Međutim, pri njegovoj posjeti Banjoj Luci prije nekoliko dana, imao je takvu pratnju policije RS, da se u najmanju ruku pomisli da je došao Bajden ili Putin. Pa evo, neka Dodik odgovori zašto policija RS čuva jednog njemačkog turistu - kaže Crnadak.

Crnadak je istakao da će buduća vlast RS raditi na osnaživanju i nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv visoke korupcije i jačanju institucija RS.

- Mi se zalažemo za sistem i jake institucije, a nikako za djelovanje po volji jednog čovjeka - zaključio je Crnadak. 

Više o temi Igor Crnadak

NA VRH

Podijeli članak na