SIMBOL DRŽAVE

Majko naša zemljo Bosno: Kako je BiH dobila himnu, od "Jedna si jedina" do himne bez teksta

Ipak, u jugoslovenskoj federaciji postojala je jedna okvirna himna jugoslovenske države "Hej Sloveni"

Navijači tokom intoniranja himne. Arhiv

Piše: D. H.

25.11.2021

Na Dan državnosti BiH donosimo Vam priču o himni Bosne i Hercegovine. Prvim zasjedanjem ZAVNOBIH-a  obnovljena je državnost naše domovine, koja je potom potvrđena na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, četiri dana kasnije u Jajcu.

Ipak, u jugoslovenskoj federaciji postojala je jedna okvirna himna jugoslovenske države "Hej Sloveni", dok republike nisu imale zasebno himne. Priča o kreiranju himne BiH počinje s njenim putem u nezavisnost.


Tekst Dine Merlina na sevdalinku

Bosna i Hercegovina u rat je ušla bez zvanične himne, a nezvaničnom himnom smatrala se pjesma "Ja sin sam tvoj" Džemaludina Latića, koja će kasnije postati stranačka himna SDA.

Vlasti su shvatile da državi ipak treba zvanična himna, pa je tako 24. novembra 1995. usvojena pjesma "Jedna si jedina".

Tekst je napisao Dino Dervišhalidović Merlin, na instrumental narodne pjesme "S one strane Plive".

Ova himna bila je aktuelna sve do 1998., no zamijenjena je odlukom visokog predstavnika zbog činjenice da nije bila prihvaćena od većine Srba i Hrvata.

Polovinom 1998. godine Ured visokog predstavnika raspisao je javni natječaj za himnu. Pristiglo je oko 80 radova, a stručno povjerenstvo je tri rada preporučilo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.


Konkurs za himnu

Dino Merlin: Autor teksta "Jedna si jedina". Arhiv

Zastupnički dom je 10. februara 1999. odlučio da Intermeco bude nova himna, ali Dom naroda nije usvojio zakon u istovjetnom tekstu. To je izazvalo reakciju tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa: Bonnskim ovlastima je 25. juna 1999. donio Zakon o državnoj himni. Zakon propisuje muziku, ne i tekst. Objavljen je u Službenom glasniku BiH (br. 19/01.) četiri dana kasnije, a službena primjena počela je od 7. jula.

To je značilo da tekst himne tek naknadno treba biti usvojen. Konkurs za tekst himne otvoren je 20. juna 2008., a zadnji rok za prijavu prijedloga bio je 1. oktobra. Pristiglo je 339 radova, a posebno oformljeno povjerenstvo odabralo je dva. Pobjednički rad napisali su kompozitori himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, tekst nikad nije prihvaćen u parlamentarnoj proceduri, tako da BiH do danas ostaje država čija himna nema tekst.

Tekst za himnu Šestića i Isovića glasio je:

Ti si svjetlost duše

Vječne vatre plam

Majko naša zemljo Bosno

Tebi pripadam


Divno plavo nebo

Hercegovine

U srcu su tvoje rijeke

Tvoje planine


Ponosna i slavna

Krajina predaka

Živjećeš u srcu našem

Dov'jeka


Pokoljenja tvoja

Kazuju jedno

Mi idemo u budućnost

Zajedno! 

Pejakovićev prijedlog

Prijedlog teksta za himnu BiH napisao je i proslavljeni bh. glumac Josip Pejaković koji ga je u nekoliko navrata otpjevao u programima uživo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.