SREBRENICA

Povratnici u Luke i Krušev Do spremni za hladne dane: Drva i hrana su tu, mirno čekamo zimu

Poučeni iskustvom iz ranijih godina, kada su po tri mjeseca bivali zameteni, mještani su se na vrijeme pripremili

Selo Luke: Zimi kombijem siđu u Srebrenicu. Avaz

Piše: S. Smajlović

28.11.2021

Skoro 120 povratnika u planinska sela Luke i Krušev Do, pedesetak kilometara od Srebrenice, ne dozvoljava u posljednjih nekoliko godina da ih zima iznenadi kao što je to bilo polovinom novembra 2004. godine, kada su im helikopterom dostavljani hrana i lijekovi. 


Vunena odjeća

Poučeni iskustvom iz ranijih godina, kada su ova sela po tri mjeseca bila zametena, mještani su se na vrijeme pripremili. Oktobarski i novembarski dani bili su prilika da se zalihe hrane, lijekova i drugih potrepština dopune.

- Svi su povratnici jesenas dopremili sijeno do štala. Drva su nabavljena, izrezana i složena, brašno i ostale potrepštine kupljene, zimnica spakovana, vodovodi i česme zaštićeni, vunena odjeća ispletena još ljetos - govori Ćamil Alić, jedan od prvih povratnika u Krušev Do.


Zulanović: Imamo svega. Avaz

Hamo Zulanović, predsjednik Mjesne zajednice Luka, kaže da je hrane i drugih životnih namirnica uvijek malo. Mnogi ljudi, govori on, nemaju novca da nabave velike zalihe.

- Kad su putevi prohodni, jedna grupa kombijem siđe u Srebrenicu, za cijelo selo plate obaveze i dopune najosnovnije zalihe hrane. U grupi je jedna žena koja obavi kupovinu za ženske potrebe - pojašnjava Zulanović.


Strah od bolesti

Hasnija Sinanović u Luci živi sa suprugom Abdulahom i sinom Sulejmanom. Veli da imaju svega, a, što je najvažnije, drva ne manjka.

Strahuju da će im ponestati lijekova i da će se neko razboljeti, jer je put do Srebrenice tokom zime često neprohodan i zameten.

Sinanović: Obave kupovinu. Avaz

Briga za najstarije

Kako kažu povratnici u ova dva sela, zima je tamo duga i teška. Zimske dane i noći provode hraneći stoku, žene pletu toplu vunenu odjeću, na sijelima igraju karti, šaha i prstena. Zajednički od snijega čiste prilaze do kuća i štala, a najprije naprave prtinu do starih i iznemoglih komšija, kojih u selu ima najviše.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.