SDP-OV POSLANIK

Magazinović: Ova sjednica Doma naroda Parlamenta BiH je ogolila stvari do kraja

Čestitam Denisu Bećiroviću koji je zaslužan što je danas zasjedao Dom naroda, naveo je

Magazinović: SDP-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. arhiv

E. Ć.

29.11.2021

Saša Magazinović, SDP-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosni i Hercegovini, zahvalio se večeras kolegi iz SDP-a i delegatu Denisu Bećiroviću na čiji zahtjev je, između ostalih, danas zasjedao Dom naroda.

- Čestitam Denisu Bećiroviću koji je zaslužan što je danas zasjedao Dom naroda. Ova sjednica je ogolila stvari do kraja. Na njoj su SNSD i HDZ glasali za poništenje Inckove (Inzko) odluke (kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina). Pa opet nek pojedini stranci pitaju ‘koliko ste spremni dati Čoviću' - naveo je Magazinović na zvaničnom Twitter nalogu.

Na današnjoj 8. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na zahtjev delegata Doma naroda PSBiH Denisa Bećirovića, Zlatka Miletića, Amira Fazlića, Muniba Jusufovića i Asima Sarajlića, obavljena je rasprava o Informaciji Kolegijuma Doma naroda PSBiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države BiH, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti.

Dom naroda PSBiH je nakon rasprave usvojio  zaključak kojim poziva na hitno usaglašavanje izbornih modela na osnovu potpisanog Političkog sporazuma o prinicipima izmjena i dopunama Izbornog zakona BiH od 17. juna 2020.godine, kako bi se obezbijedilo “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, te uklonili svi oblici utvrđenih nejednakosti i diskriminacija, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH broj U-23/14 i presudama Evropskog suda za ljudska prava koje još čekaju svoje izvršenje”.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.