GLAVNI TUŽILAC

Bramerc o muralu presuđenom ratnom zločincu Mladiću: I danas se poriču činjenice o genocidu

Murali Ratka Mladića i publikacije ekstremističke ruandanske dijaspore imaju jednu tužnu zajedničku osobinu, rekao je Bramerc pred Vijećem sigurnosti UN-a

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc. Arhiv

N. Aj.

13.12.2021

Murali sa likomosuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu pokazuju da i dalje ima onih koji poriču genocid, izjavio je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc (Serge Brammertz).

- Murali Ratka Mladića i publikacije ekstremističke ruandanske dijaspore imaju jednu tužnu zajedničku osobinu. Pokazuju da i danas, više od dvadeset i pet godina kasnije, i dalje ima onih koji poriču, relativizuju i umanjuju sudski utvrđene činjenice o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima - rekao je Bramerc u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Izvještaj o radu Mehanizma predstavio je pred Vijećem sigurnosti predsjednik tog tijela, sudija Karmel Agius (Carmel). On je pozvao Srbiju da ispuni međunarodnu obavezu tako što će uhapsiti i izručiti Petra Jojića i Vjericu Radetu, članove Srpske radikalne stranke optužene da su pokušavali da utječu na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.