AMERIČKI DIPLOMATA

Kristofer Hil: Dejton nije sredstvo upravljanja jedne države

Rekao je da je raspad Jugoslavije bio neizbježan i da su neke zemlje posegnule za brzim rješenjima kao što je referendum u BiH

Hil: Kandidat za ambasadora u Srbiji. arhiv

E. Ć. / N1

15.12.2021

Kristofer Hil (Christopher Hill), američki diplomata i zamjenik Ričarada Holbruka (Richard Holbrooke) u dejtonskim pregovorima, rekao je da je raspad Jugoslavije bio neizbježan i da su neke zemlje posegnule za brzim rješenjima kao što je referendum u BiH. Dodaje da su posljedice za to bilo prilično brutalne.



Strane diplomate ranije nisu shvatale kompleksnost problema

 - Evropska unija se jako trudila da riješi problem ali ubrzo je postalo jasno kako svi moraju odigrati ulogu u iznalaženju rješenja -  rekao je Hil, učesnik panela, panelu "Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je učinilo mir mogućim?" a koji je održan u sklopu video konferencije koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

- Bilo je frustrirajuće za mnoge Bosance da razgovaraju s američkim i drugim stranim diplomatama, rekao je Hil koji je podsjetio kako su upravo ti diplomati tek nekoliko mjeseci ranije otkrili da BiH postoji i nisu ni shvatali kompleksnost problema.

Amerikanci ne znaju šta znači konstitutivan narod

- Kažem vam da čak ni danas mnogi Amerikanci nemaju pojma šta znači konstitutivni narod. A to je bio vrlo bitan element i političko rješenje koje je uslijedilo - kaže Hil koji smatra da mnogi Amerikanci također nisu zauzeli čvrste stavove o tome kakvo bi političko uređenje u BiH trebalo biti.

- Dejton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati. Vrlo je bitno ponovo pogledati Dejton i ono što se treba učiniti u smislu vladinih struktura - zaključio je Hil koji je kandidat za ambasadora u Srbiji, prenosi "N1".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.