VELIKO PRIZNANJE

Eriku Nelsonu uručen Orden naroda, građanki i građana BiH

Orden mu je uručen u prisustvu predstavnika parlamentarnih institucija

A. Č.

20.12.2021

Ambasadoru Nelsonu uručen Orden naroda BiH - Avaz
Dnevni avaz
Erik Nelson - Avaz
Fahrudin Radončić - Avaz
Nikola Lovrinović - Avaz
+2

Europski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu Orden naroda, građanki i građana BiH.

Ambasadoru Nelsonu dodijeljen je Orden naroda, građanki i građana BiH za “posebne zasluge osnaživanja prijateljstva i suradnje naših naroda, očuvanja mira u BiH, uspješne realizacije Izbornog procesa u Mostaru 2020. godine, te razvoja i poštivanja tolerancije i ljudskih prava.”

Orden mu je uručen u prisustvu predstavnika parlamentarnih institucija te ograničenog broja pozvanih gostiju, prilagođeno zdravstvenim mjerama usljed pandemije koronavirusa. 

U svom govoru, Nelson se zahvalio Evropskom pokretu za uručenu nagradu, te kazao kako mu je posebno drago što je nagradu dobio na dan kad su održani izbori u Mostaru.

- Dvanaest godina ljudi u Mostaru nisu mogli upražnjavati osnovno pravo na demokratiju, da se njihov glas čuje putem glasačkog listića. Znamo da još mnogo stvari treba uraditi da Bosna i Hercegovini ispuni ulitmativni cilj inkluzivne i uspješne demokratije. Sjedinjene Države su ponosne što su bile medijator u razgovorima između političkih stranaka koji su omogućili da se ti historijski izbori uopšte održe - kazao je Nelson.

Nelson je istakao da SAD ostaju posvećene jačanju evropskog puta Bosne i Hercegovine.

- Sjedinjene Države, kao i Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, za cilj imaju jačanje veza između Bosne i Hercegovine i Evrope te provođenja reformi koji će joj otvoriti put ka pristupanju EU. Sve što činimo ovdje, činimo radi tog cilja, jer znamo da je to ono što građani Bosne i Hercegovine zasigurno žele. Evropske vrijednosti su nešto što postoji ovdje, međutim, ono što uvijek nedostaje jesu evropski standardi. Reforme na tom putu omogućit će veću transparentnost - kazao je Nelson.

Svečanom uručenju priznanja prisustvovali su delegati u državnom parlamentu Adil Osmanović, Nikola Lovrinović, Lazar Prodanović, te Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Predrag Praštalo i Haris Plakalo, iz Evropskog pokreta.

Europski pokret u BiH dodjeljuje Orden uime naroda i građana BiH od 2010. godine, a prvi nosilac je bila Tanja Fajon, poslanica Europskog parlamenta, koja je uz tadašnjeg visokog predstavnika najviše lobirala za ukidanje viznog režima za Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Nelson je prvi SAD diplomata, kojem je uručen Orden Europskog pokreta u BiH.

Bivši ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon je 2012. godine bio nosilac priznanja "Prijatelj BiH", kao i drugi SAD diplomati na službi u Bosni i Hercegovini.

Uručivanje Ordena naroda, građanki i građana BiH Eriku Nelsonu, ambasadoru SAD - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.