SAOPĆENJE

SDP BiH: Ulažemo 17 amandmana da bi osigurali zakonitost i transparentnost utroška javnog novca

Vlada FBiH se nalazi u situaciji koja je pravni nonsens, a to je da se potpisnici platnih naloga nalaze pod optužnicom za zloupotrebu javnog novca i da isti nastavljaju raspolagati sa pet milijardi KM, navode iz SDP

SDP: Suspendovati pravo potpisivanja platnih naloga osobama sa potvrđenom optužnicom. arhiv

E. Ć.

9.1.2022

SDP BiH će sutra u parlamentarnu proceduru uputiti 17 amandmana na Zakon o izvršenju budžeta FBiH koji implementira preporuke Ureda za reviziju FBiH, štiti zakonitost i transparentnost utroška javnog novca, te suspenduje pravo potpisivanja platnih naloga licima sa potvrđenom optužnicom, najavili su iz SDP.



Utrošak novca od strane Vlade FBiH se mora nadzirati

- Konkretno, jedan od amandmana u skladu sa preporukom revizije ukida pravo političarima da putem tekuće rezerve dijele javni novac bez jasnih kriterija i netransparentno kao da se radi o privatnom novcu. Set od dodatnih 15 amandmana implementira praksu da za sve odluke/uredbe o raspodjeli desetina miliona javnog novca mora uslijediti i obavezna saglasnost oba doma Parlamenta.

Iskustva ranijih godina i naknadne analize revizije su utvrdili bezbroj nezakonitih aktivnosti, gdje se novac za čuvanje radnih mjesta dijelio onima koji su radnike otpuštali - navodi se u saopćenju Socijaldemokratske partije.


U SDP ističu da je izuzetno važno da se programski aspekt utroška novca od strane Vlade FBiH nadzire od strane nadležnih tijela Parlamenta FBiH, čime se osigurava nužno potrebna transparentnost, ali i dodatni kontrolni nadzor.

Visok stepen anarhije

- Također, Vlada FBiH se nalazi u situaciji koja je pravni nonsens, a to je da se potpisnici platnih naloga nalaze pod optužnicom za zloupotrebu javnog novca i da isti nastavljaju raspolagati sa pet milijardi KM. 

Jasno je da se radi o visokom stepenu anarhije i nedostatka političke kulture, koja je produkt tehničkog mandata i neimplementacije izbornih rezultata.

Usvajanjem jednog od predloženih amandmana privremeno suspendujemo pravo raspolaganja osobama koje su u sudskom procesu sa potvrđenim optužnicama, što je i praksa te iste Vlade FBiH prema državnim službenicima u sličnim slučajevima. Na taj način dokazujemo da je BiH pravna država i da ista pravila vrijede jednako za sve, saopćeno je iz SDP.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.