DIREKTOR MC SREBRENICA

Suljagić promovisao knjigu "Geografija nestanka": Govorim o razorenom svijetu u Srebrenici, te o onome što je od njega ostalo

Važno je pisati o tim iskustvima jer historija ima vrlo nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne pamte i koji je ne uče, poručio je Suljagić

Sa predstavljanja knjige. fena

E. Ć. / Fena

9.1.2022

"Geografija nestanka" naziv je knjige autora Emira Suljagića koja je predstavljena sinoć u brčanskom Domu Islahijeta u organizaciji BZK "Preporod" Brčko i Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice. Uz autora, o romanu je govorio profesor Filozofskog fakultetu u Sarajevu Vahidin Preljević.



Knjiga će biti oslonac kojem ćemo se vraćati

Preljević je kazao da Emir Suljagić, kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, čini jako puno da sjećanje na genocid ostane prisutno u našem kulturnom pamćenju, ali i da je njegov spisateljski rad izuzetan doprinos izgradnji kulture pamćenja u Bosni i Hercegovini.

- Prva Suljagićeva knjiga "Roman o Srebrenici" je jedno od najvažnijih djela književne memoaristike kod nas, a knjiga o kojoj večeras govorimo je na neki način preludij i nastavak te knjige. "Geografija nestanka" pisana je stilom koji je rijedak u našoj književnosti i pulicistici. Naime, autor uspijeva objediniti svoje subjektivno traumatično iskustvo i, na neki način, objektivan pogled na to iskustvo. 

Ubijeđen sam da je Suljagićeva "Geografija nestanka" izuzetno važna knjiga koja će u vremenu pred nama predstavljati oslonac kojem ćemo se vraćati uvijek kada budemo govorili o našoj prošlosti i našem odnosu prema prošlosti - ocijenio je Preljević.

Knjiga za sve koji dijele iskustvo devedesetih

Autor Emir Suljagić navodi da je njegova najnovija knjiga djelo o Srebrenici u ratu i o tome šta je od Srebrenice ostalo.

- Govorim o svijetu koji je postojao i koji je brutalno razoren u Srebrenici, o tome šta je od toga svijeta ostalo i kako živjeti sa tim krhotinama prošlosti. 

Knjigu preporučujem svima onima koji dijele iskustvo devedesetih, a mislim da će, prije svega, korespondirati u velikoj mjeri sa iskustvom svih onih koji su ne samo preživjeli devedesete, već bili i predmet napada usmjerenog na biološki opstanak jedne grupe ljudi i cio jedan narod u ovoj zemlji. Važno je pisati o tim iskustvima jer historija ima vrlo nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne pamte i koji je ne uče - podvukao je Suljagić.

Knjiga "Geografija nestanka" objavljena je u izdanju Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice a program predstavljanja u Brčkom vodila je članica brčanskog "Preporoda" Ayla Korajac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.