ISPOVIJEST

Planinar Almir Karkelja za “Avaz” o drami na Prenju: Pad u jamu trajao sekundu, a meni je bio kao vječnost

Penjući se, propao u jamu duboku oko osam metara, srećom, prošao bez težih ozljeda, a izvukli su ga drugi planinari

A. Kauković - S. Spahić

Planinar Almir Karkelja preživio je pravu dramu na planini Prenj kada je propao u jamu, kako navodi, duboku sedam-osam metara. Sve se dogodilo 9. januara, a o dramatičnom iskustvu govorio je u videu koji je objavio na svom Facebook profilu.

Nosili opremu

- Planinarske nesreće sam doživljavao nekako sa strane, kroz svoj policijski posao odradio sam nekoliko, ali sve je to drugačije u odnosu na to kad se tebi desi. Deveti januar 2022. će meni ostati upisan kao nova prilika za život, jer samo me Allah dragi spasio od teških ozljeda ili čak smrti - naveo je Karkelja.

Ovaj iskusni planinar u razgovoru za „Avaz“ opisao je kako se nesreća desila, prenio je svoje iskustvo i uputio poruku drugim planinarima, ali i svima koji se odluče krenuti u osvajanje neke od planina.

Kaže da je iza njega strašno iskustvo na koje čovjeka nikakva obuka ne može pripremiti.

  • Drugi planinari izvukli Karkelju

    Drugi planinari izvukli Karkelju

    Foto: Facebook


- U ekipi koja je išla na Veliku kapu bilo je nas pet iskusnijih i jedna djevojka koja nema iskustva. Ponijeli smo svu opremu koja nam je potrebna, čak i dvostruku, kao da sam imao neki predosjećaj, jer sam ja insistirao da se sve to nosi. Da sam samo ja ponio tu opremu, ona bi ostala sa mnom u jami, srećom, imali su je svi.

Hvala Bogu, nije bilo težih ozljeda, osim modrica i ugruhanosti, jer bi me onda bilo teže i izvući. To je bio pad koji je trajao sekundu, ali je meni ta sekunda trajala kao vječnost. Život vam prođe kroz glavu u jednoj sekundi. Samo je bilo pitanje šta se dolje nalazi, jer ne znate šta vas čeka. Srećom, uspio sam se dočekati na noge. Nakon pada počeo sam galamiti i dozivati pomoć.

Bilo je pitanje na koji način će me izvući, ali imali su dovoljno pomagala, jer svi smo mi pripadnici GSS-a i obučeni smo za ovakve situacije - ispričao nam je Karkelja.

Ima iskustvo

Istaknuo je da planinu ne treba potcjenjivati, zimi pogotovo, jer, kako je dodao, kada je snijeg, gore ne može svako ni ići.

- Cilj videa koji sam podijelio na Facebooku je da se svima ukaže na činjenicu da se nešto slično svakome može desiti. Imam iskustva, i ljeti i zimi, ali, eto, desi se - upozorio je Karkelja.

Kretati se u većoj grupi

Karkelja ističe da bi „obični“ planinari na ovakve ture uvijek trebali ići s nekim iskusnijim.

- Po mogućnosti, trebali bi krenuti u većoj grupi, u kojoj bi jedan planinar trebao biti iskusniji, s opremom, kako ljeti tako i zimi. Ljeti je potreban konopac, a zimi dosta više opreme. I ljeti su na planini brojne opasnosti, od magle, do ujeda zmija - pojašnjava on.

Više o temi Almir Karkelja

ALMIR KARKELJA IZ KONJICA
Osvojio 78 vrhova iznad 2.000 metara za 23 dana
NA VRH

Podijeli članak na