ODRŽANA KONFERENCIJA

Stanić: Firme iz FBiH kupuju imovinu po RS

U sjenci dešavanja u Sarajevu i oko Sarajeva prolazi neviđena pljačka javnih preduzeća u RS, poručio je on

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić. PRINTSCREEN

A. O.

17.1.2022

Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da iz SDS ne priznaju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po kojoj su šume u RS vlasništvo Bosne i Hercegovine. 

Kako on tvrdi, šume bi morale da budu u vlasništvu građana, ali su u vlasništvu pojedinaca iz SNSD.

Stanić je dodao da u sjenci dešavanja u Sarajevu i oko Sarajeva prolazi neviđena pljačka javnih preduzeća u RS.


Napravljena šteta

- Jedan od ljudi koji je bio osnivač Šuma RS napravio je sistematičnu analitiku u kojoj se kaže da je u zadnjih 15 godina Šumama napravljena šteta od tri milijarde maraka, što je jedan budžet RS - rekao je on. 

Kao jedne od najkritičnijih sredina u kojima vrše nelegalne radnje u ovom sektoru Stanić je naveo Kneževo i Teslić optužujući za nelegalnosti poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne u Hercegovine Dragana Bogdanić i načelnika Kneževa Gorana Borojevića. Dodaje da je u gazdinstvu koje se nalazi na području Kneževa prethodne godine ukradeno 10.000 kubika drvnog sortimenta.

Uz to Stanić je istakao i kako hitno treba smijeniti ili tražiti ostavku aktuelnog direktora Šuma RS, jer drži cijene drvnih sortimenata koje su daleko manje od cijena u regiji i Evropi.

- Imam činjenice koje se mogu uporediti sa poslovanjem paralelnih preduzeća iz iste branše da je jedno preduzeće u Srpcu dobilo benefit od Šuma za tri miliona maraka, dakle za tri miliona mu je umanjena cijena - kazao je Stanić. 


Ostavka direktora

Stanić poručuje da pod hitno treba smijeniti ili tražiti ostavku aktuelnog direktora Šuma RS zato što drži cijene koje su daleko niže u odnosu na regionu i svjetsko tržište.

- Ove godine je pozicija Šuma RS da može realno ostvariti dobit od 200 miliona maraka u slučaju odgovornost poslovanja, u što ja sumnjam - poručuje on.

Stanić je još kazao da je svako iznošenje obveznica na berzu privatizacija.

- U formi kupca najveću želju ima premijer Federacije, mi mislimo da je to želja da se vrate, opljačkana sredstva. Imaju i drugi načini, osim iznošenja obveznica. Odgovorno tvrdim da firme u Federaciji kupuju imovinu RS-u. Najtipičniji primjer je Doboj. Doboj je sav prodat Federaciji. Mi ćemo kao narod ukoliko ne dođemo do odgovorne vlasti  proći kao naš narod na Kosovu. Kazao je da je priča o privatizaciji neviđena pljačka i da to vladajućima neće proći. Ogromna imovina nekretnina u Doboju je prodat federalnim firmama, ali ja ne govorim protiv prodaje, ja govorim o stanju u koje smo dovedeni. Mi smo lošiji dio BiH. Stalno pričamo da smo bolji dio, a federalne firme imaju bolje pokazatelje i kupuju imovinu po RS - zaključio je Stanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.