STAVOVI STRUČNJAKA

Analitičari o "partiji pokera" Rusije: Krize u BiH i Ukrajini povezane

Igra se nastavlja, ali mislim da rata neće biti, kaže Berko Zečević

SAD neće slati vojsku. Avaz

Piše: A. Bajramović

28.1.2022

Zapadni saveznici u Ukrajinu šalju naoružanje, najavljuju raspoređivanje dodatnih snaga u istočnoj Evropi, Rusija je na granici s ovom državom stacionirala 100.000 vojnika, a dio snaga poslala je u susjednu Bjelorusiju.

Dok traje pozicioniranje snaga na globalnoj mapi, još tinja i nada da će kriza biti okončana za pregovaračkim stolom, jer u sukobu velikih stradaju građani.

Velika prednost

Kazazović: Tri grada. Avaz

Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović misli da do rata ipak neće doći, ali analizirajući mogućnost najgoreg, on kaže da ruske snage na istoku nisu dovoljne da bi izvele glavni udar na Ukrajinu, jer onaj ko se brani, uvijek je u velikoj prednosti.

- Napadi bi došli s Krima i iz Bjelorusije. Ruska vojska ima kapacitete za takvo nešto. Tri su grada za Ruse interesantna. Prvi je Kijev, gdje je stvorena prva Rusija, zatim Harkov, kao veliki industrijski centar s oko milion i po ljudi, samo oko 40 kilometara od ruske granice. Treći grad je Odesa, čijim bi zauzimanjem Rusi potpuno odvojili Ukrajinu od Crnog mora - dodaje Kazazović.

Ako glave ostanu hladne, diplomatija mora preuzeti teret za postizanje kompromisa. Kaže da su krize u BiH i Ukrajini povezane, jer u obje zemlje Rusija ne želi NATO, te se Kazazović plaši da će BiH platiti cijenu dogovora velikih.

Kako igrati

Situacija u vezi s Ukrajinom ne može se nazvati partijom šaha, jer šah ima pravila, kaže vojnopolitički analitičar Berko Zečević.

- Ovo je partija pokera u kojoj ne znate šta će ko da izvuče, kako će igrati dalje ili pogriješiti. Suština je da je uspostavljen koncept pregovaranja između Amerike i Rusije koji do sada nije postojao. Igra se nastavlja, ali mislim da rata neće biti - dodaje Zečević.  

Zečević: Partija pokera. Avaz

Balans snaga u svijetu

On ističe da je ovo početak uspostavljanja novog balansa snaga u svijetu, a da stanje u BiH zavisi samo od nas.

- NATO može pomoći da spriječi eskalaciju, ali igra pokera u BiH u vezi s razgraničenjima i dalje traje. Ponovo smo mi ti koji odlučuju o svojoj sudbini i koliko su jasni koncepti probosanskih snaga, da kažu da možemo razgovarati o odnosima, Izbornom zakonu, funkcioniranju Vijeća ministara, ali o cjelovitosti BiH - ne - pojašnjava Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.