ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Šefik Džaferović primio delegaciju kabineta Mile Đukanovića

Evropski put, NATO članstvo, relaksacija međuetničkih odnosa i puno poštovanje etničkih prava, isključiva je zasluga predsjednika Đukanovića, saopćeno je iz njegovog kabineta

Fotografija sa sastanka. Predsjedništvo Crne Gore

E. Ć.

29.1.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je delegaciju kabineta predsjednika Crne Gore Mile Đukanovća povodom njegove inicijative da Đukanović bude pokrovitelj Projekta od državnog značaja za BiH pod nazivom "Nacionalno blago BiH".

- Izuzetna nam je čast i privilegija što je predsjednik Đukanović prihvatio naš prijedlog da bude pokrovitelj izložbe u Podgorici. Kultura je spona među ljudima, a saradnja Crne Gore i BiH na tom polju je primjer koji bi trebalo da slijede sve zemlje zapadnog Balkana - rekao je Džaferović. 



Crna Gora, pod vodstvom Đukanovića, podržava evropski put BiH

On je apostrofirao ulogu predsjednika Đukanovića u učvršćivanju temeljnih vrijednosti Crne Gore, kao i njegov uticaj u očuvanju multietničkog sklada u regionu.

- Evropski put, NATO članstvo, relaksacija međuetničkih odnosa i puno poštovanje etničkih prava, isključiva je zasluga predsjednika Đukanovića. Vrijeme je pokazalo da put Crne Gore, trasiran pod njegovim vođstvom nema alternativu. Crna Gora podržava, i na tome sam posebno zahvalan predsjedniku Milu Đukanoviću, evropski put BiH, kao cjelovite i demokratske zemlje, na temelju Dejtonskog sporazuma, uz poštovanje ravnopravnosti svakog građanina - istakao je Džeferović izražavajući optimizam da je geopolitička konfiguracija zapadnog Balkana završena, navodi se u saopćenju kabineta predsjednika Crne Gore.

U saopćenju se dodaje da su savjetnici Predsjednika Đukanovića prenijeli pozdrave i spremnost Đukanovića i da na konkretnom primjeru, potvrdi da su odnosi između dvije države prijateljski, te da je zajednički cilj stabilnost regiona kroz nastavak puta ka EU.

- Projekti iz oblasti kulture, očuvanje kulturne baštine i identiteta uz poštovanje različitosti, ulaznica su za porodicu evropskih naroda. Nadamo se da ćemo sopstvenim sposobnostima, uz podršku odgovornih politika, prirodnih saveznika sa evropskog i evroatlantskog prostora, uspjeti da spriječimo da konstruisana destrukcija dobije na zamahu, kako se ne bi ponovile najtragičnije greške koje smo već preživljavali na ovim prostorima - poruka je savjetnika Predsjednika Crne Gore.

"Nacionalno blago BiH" premijerno će biti predstavljeno 1. marta

Predsjednik Crne Gore će povodom Projekta "Nacionalno blago BiH" , narednog mjeseca ugostiti autora i organizatore izaslanika člana Predsjedništva Amela Suljevića, direktora Nacionalne univerzitetske biblioteke dr. Ismeta Ovčinu i predsjednika Upravnog odbora Fondacije Alija Izetbegovic, Farisa Nanića, dodaje se u saopćenju.

Izložba pisanog kulturnog nasljeđa "Nacionalno blago Bosne i Hercegovine" pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića i predsjedavajućeg Željka Komšića, premijerno će biti predstavljena 1. marta u sarajevskoj Vijećnici, povodom 30 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Riječ je o svojevrsnom kaleidoskopu čudesne i uzbudljive prošlosti koji pripada narodima Bosne i Hercegovine, satkanom u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, sačuvanim od plamena ratne agresije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.