JEFTINI POPULIZAM

SDP još 2013. potpisao legitimno predstavljanje, a sad optužuje za izdaju

Nakon svega, lideri probosanskih stranaka djeluju kao obični kalkulanti, a pomalo i kao diletanti

SDP i HDZ: Dogovor o dvije izborne jedinice. Arhiv

Piše: D. Hadžović

31.1.2022

Kalkulanstvo, nekorektnost, bezobrazluk... Ovako bi se mogao opisati odnos ljevice prema posljednjoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH koji su održani u Neumu. Naime, stranke koje se percipiraju kao lijeve (SDP, NS i DF) odbile su učestvovati u pregovorima s predstavnicima EU i SAD. No, prije nego što su predstavnici bh. stranaka i sjeli za stol, protagnosti ovih stranaka započeli su medijsku hajku optužujući probosanske stranke koje su otišle na pregovore (SBB, SDA, NiP i NES) kako su spremne da popuste Čoviću, izdaju principe građanske države i cementiraju etničke podjele u zemlji.


Kupljenje kajmaka

No, koja je logika istovremeno sipati ovakve optužbe i odbijati pregovore? Ne bi li onda bilo suvislije da su stranke ljevice otišle na pregovore u Neum, upravo kako bi pred predstavnicima HDZ-a branile koncept građanske države i usprotivile se cementiranju etničkih podjela?

Jedini je odgovor da su one zapravo priželjkivale da se „izda“, tj. popusti Čovićevim zahtjevima, kako bi onda na kampanji o izdaji mogle „pokupiti kajmak“ u narodu i povećati svoje glasačko tijelo.

No, na njihovu žalost, predstavnici probosanskih stranaka tokom pregovora niti su popustili Čoviću niti je omogućeno dodatno cementiranje etničkog predstavljanja. Nakon svega, lideri probosanskih stranaka djeluju kao obični kalkulanti, a pomalo i kao diletanti.

Ovo je u svom medijskom istupu jasno poručio i lider NiP-a Elmedin Konaković. Iako ih nije eksplicitno pomenuo, jasno je na koga je mislio.

On je rekao da jeste opcija “da se jednog dana probudimo u građanskoj državi“, ako to zagovarači savršenih rješenja mogu dogovoriti sa ovakvim Dodikom i Čovićem i međunarodnom zajednicom“, te je dodao da je druga opcija “status quo koji donosi pozicije i mandate zagovaračima savršenog društva, ali ne donosi dobro državi i građanima“.

A zatim je Konaković podsjetio i na zanimljiv detalj iz 2013. godine.


Dokument iz Brisela

- Pokazali su nam iz HDZ-a dokument potpisan 2013. godine u Briselu u kojem je 11 stranaka potpisalo sporazum u kojem kažu da jedni drugima neće birati predstavnike. To je jedna stara tema koju danas čini mi se zloupotrebljavaju neke kolege, koje eto žele malo političkih poena i malo populizma. Možda za to u ovom trenutku nije vrijeme - rekao je Konaković.

Jedna od stranaka koje su potpisale ovaj sporazum bio je upravo SDP, a zanimljivo je da je razgovorima koji su prethodili Sporazumu osim tadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, prisustvovao i aktuelni lider ove partije Nermin Nikšić.

Naravno, danas su Nikšiću neprihvatljiva ovakva rješenja, no u Neumu ih niko od probosanskih predstavnika nije ni prihvatio. Naprotiv, probosanske stranke su uspjele osigurati da se u pogledu izmjena Izbornog zakona ne razgovara samo o onome za što je zainteresiran Dragan Čović – drugačiji način izbora članova Predsjedništva BiH, nego i da se u razgovore uključi i zahtjev za reduciranje ovlasti Doma naroda, zatim pitanje prava Ostalih u izbornom procesu, Srba u FBiH, itd....

Sve ono čemu su i stranke ljevice mogle i trebale doprinijeti, da se nisu odlučile za kalkulanstvo i iščekivanje da će na populizmu pokupiti jeftine političke poene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.