PODIJELILA GRAĐANSTVO

Održana javna rasprava: Ova općina u FBiH razmatra da zabrani rad nedjeljom

Vlasnici prodajnih objekata su istakli svoje nezadovoljstvo, a navode da bi prestanak rada nedjeljom ili ograničenje značilo smanjenje zarade, što bi se dakako odrazilo i na mogućnost plaćanja radnika, te eventualne otkaze na desetke radnika

Žale se vlasnici noćnik klubova, pekarskih obrta koji rade od 0 do 24 sata, sportskih kladionica, ali i brojnih drugih. ILUSTRACIJA

E. Ć.

2.2.2022

U Velikoj dvorani Općine Novi Travnik u ponedjeljak (31. januara) je održana javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području Općine Novi Travnik.

Mali broj građana se odazvao javnoj raspravi, što bi trebalo značiti da ih veliki dio podržava odluku o korigovanom radnom vremenu nedjeljom. Nacrt odluke želi zaštiti radnike i omogućiti im slobodno vrijeme koje bi provodili u krugu porodica, piše "Vitez.info".



Bilo je onih kojima ova odluka ne odgovara

Bilo je i onih kojima ova odluka ne odgovara, a riječ je o vlasnicima pojedinih prodajnih objekata, koji najveći dohodak ostvaruju upravo nedjeljom. Prije svega tu su uključeni noćni klubovi, pekarski obrti koji rade od 0 do 24 sata, sportske kladionice, ali i brojni drugi.

Vlasnici prodajnih objekata su istakli svoje nezadovoljstvo, a navode da bi prestanak rada nedjeljom ili ograničenje značilo smanjenje zarade, što bi se dakako odrazilo i na mogućnost plaćanja radnika, te eventualne otkaze na desetke radnika.

Međutim, postoji iznimka poput trgovačkog lanca "BEST" koji je odmah u početku podržavao inicijativu i stao u zaštitu svojih radnika, a radi se o lancu koji na području Novog Travnika možda ima i najviše prodajnih objekata.

Građanima dugi niz godina smeta buka

Na javnoj raspravi istaknuta je bila i jedna problematika u vidu buke koja građanima smeta dugi niz godina, a ova problematika usko se veže uz rad noćnih klubova do ranih jutarnjih sati. 

Javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih i ugostiteljskih objekata sasvim je sigurno podijelila građanstvo, a na koji način će se rješenje pronaći kako bi obje strane bile zadovoljne, tek ostaje za vidjeti, piše "Vitez.info".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.