TRAŽI OBJAŠNJENJE

Nešić uputio pismo Čubriloviću i Klubovima poslanika vladajuće koalicije u RS, evo šta ih je pitao

Poštovani, s obzirom na to da su zaključci usvojeni na 27. posebnoj sjednici neprecizni, tražim da nam ih objasnite i date konkretno upustvo za naše postupanje

Nešić uputio pismo Čubriloviću. Agencije

N. Aj.

4.2.2022

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine i predsjednik DNS-a Nenad Nešić uputio je danas pismo predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću i Klubovima poslanika vladajuće koalicije.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- Poštovani, s obzirom na to da su zaključci usvojeni na 27. posebnoj sjednici neprecizni, tražim da nam ih objasnite i date konkretno upustvo za naše postupanje.

Naime, u zaključku broj 1. stoji: ''Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj dana 30. jula 2021. godine''.

Prekršili zaključke

Ovo bi trebalo da znači da su i dalje na snazi zaključci sa 20. posebne sjednice. Drugi zaključak tada usvojen glasi: ''Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona''.

Prema ovom zaključku, predstavnici RS u Predsjedništvu BiH, PS BiH i Vijeću ministara BiH mogli su učestvovati u radu samo u slučaju kada postoji poslovnička mogućnost da neka odluka bude donijeta bez njih, te su u tom slučaju bili obavezani da glasanjem protiv zaustave njeno donošenje. Toga su se držali i poslanici i delegati i član Predsjedništva BiH. Također, poštovali su ih i članovi Vijeća ministara sve do decembra mjeseca kada su prekršili zaključke, održali dvije sjednice i donijeli niz odluka.


Međutim, u desetom zaključku koji ste usvojili na 27.posebnoj sjednici piše: ''NSRS smatra da je u skladu sa Zaključcima sa Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS, Vlade RS i predsjednika RS, respektivno''.

Poštovani, zaključci sa 20. posebne sjednice su jasni – nema donošenja odluka sve dok je na snazi zakon nametnut od strane visokog predstavnika. U tom kontekstu i deseti zaključak sa 27. sjednice bi se mogao tumačiti da možemo prisustvovati sjednicama, ali da treba da glasamo isključivo protiv sve dok se van snage ne stavi zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

S druge strane, naše kolege iz vladajuće većine, tvrde da će Narodna skupština odlučivati koji su akti u interesu Republike Srpske i da za takve treba glasati i usvojiti ih! Ako je tako kako oni tumače ove zaključke, to bi značilo da se vraćamo redovnom radu. Nadam se da smo i u redovnim okolnostima glasali samo za akte koji su u interesu Republike Srpske. Uostalom, Narodna skupština je 21. oktobra 2015. godine (''Službeni glasnik'' 90/15) usvojila zaključak: ''NSRS obavezuje izabrana i imenovana lica sa teritorije RS u institucijama BiH da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno zatraže mišljenje nadležnih odbora NSRS o pitanjima koja su od interesa za RS''.

Odluka Incka

Poštovani, da bi otklonili sve nedoumice i pogrešna tumačenja zaključaka molim Vas da mi, kao predlagači i usvojitelji zaključaka, konkretno odgovorite na sljedeća pitanja:

- Da li zaključci usvojeni na 27. posebnoj sjednici omogućavaju donošenje odluka (glasanje za poslanika i delegata iz RS) u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz prethodnu saglasnost Narodne skupštine?

- Ako je vaš odgovor potvrdan, molim Vas da me informišete da li je van snage stavljena odluka visokog predstavnika kojom je oktroisao izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, pa su prestali da važe zaključci sa 20. posebne sjednice - zaključuje se u pismu koje je poslao Nenad Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.